.png)
Podcast for Talent
Welkom bij The Podcast for Talent!
Deze podcast biedt studenten en jonge professionals met een economische achtergrond een unieke kijk op hun carrièreopties via persoonlijke verhalen en ervaringen van professionals uit het werkveld. Zo heeft elke student toegang tot het gepaste netwerk voor zijn carrière.
Vandaag focussen we ons op de studierichtingen 'Business & Economy' uit het hoger onderwijs. In de nabije toekomst lanceren we een podcastreeks per studierichting, om zo elke student te kunnen helpen.
Te beluisteren/bekijken via Spotify, Apple Podcast en YouTube.
Podcast for Talent
Tax & Finance Consultant @ Deloitte
Wilt uw bedrijf ook deelnemen aan de Podcast? Neem dan contact op via lorenz@tahu.be of volg ons op Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van volgende afleveringen.
Welkom bij Podcast for Talent, waar wij voorbij de verkoopspraatjes van de jobbeurzen gaan en eens onder het wateroppervlak gaan kijken, wat er echt speelt bij bedrijven, en waar wij telkens mensen uitnodigen, om iets te komen vertellen over hun persoonlijke ervaringen op de werkvloer. En dat niet in een stijf pak op een Brabant hal, maar gewoon in de lokale koffiezaak, waar de cent op zijn gemak is en waar of gewoon, dat je in de raad zit. Tegenwoordig, vandaag hebben we een heel speciaal bedrijf, namelijk een van de big four. Hoge bomen vangen veel wind, zeggen ze. Er zijn heel wat vooroordelen of nadelen, voordelen, clichés, urban myths, urban legends over dit bedrijf.
Lorenz:Maar vandaag heb ik hier drie heel toffe sprekers bij mij Hafsa, job en Elke, die ons vandaag alles gaan vertellen hoe het er aan toe gaat bij Deloitte, hoe zij daar ook zijn geraakt en, ja, hoe het er echt aan toe gaat bij Deloitte. Zo ja, voordat ik hier verder de intro nog ga rekken, ga ik zo meteen het woord aan jullie laten, om eerst wel jullie zelf gewoon kort voor te stellen, ja, wie jullie zijn, waar jullie bij gestudeerd, hoe jullie bij Del-Lodge zijn geraakt, waar jullie dan al zijn, en daarna gaan we zo eerst even het rijtje afgaan. Wie wil de spits afbijten? Hafsa, oké.
Hafsa:Ik ben Hafsa. Ik heb een bacheloropleiding Accounts en Fiscaliteit bij Karel de Grote Hoge School achter de rug. Daarna heb ik ook besloten, om voor een master aan bedrijfskunde aan de VUB te gaan doen, waar ik eigenlijk momenteel nog mee bezig ben. In mijn laatste bachelorjaar moest ik een stage gaan lopen, die ik dus bij Deroit heb gedaan, maar dus niet verder. Ik had een jobaanbieding gekregen, maar ik had dan dus afgewezen, om mijn master te gaan doen.
Hafsa:Ik heb dan eerst eenwezen, om mijn master te gaan doen. Ik heb dan eerst een werkervaring gehad in Audit bij een andere consultancy firm.
Lorenz:Wie is dat me niet gaan noemen in deze podcast?
Hafsa:Ik heb daarna dus uiteindelijk de beslissing genomen, om over te stappen naar Deloitte, ook omdat mijn stage mij goed was. bijgebleven, was op een positieve note ook geëindigd. En ja, ondertussen werk ik al drie jaar bij Deloitte.
Lorenz:Allright. Wat is de nummer één reden, dat je toch bent teruggekomen naar Deloitte?
Hafsa:Vooral bedrijfscultuur. Wat?
Lorenz:wil je zeggen, met bedrijfscultuur.
Hafsa:Ja, je zou standaard denken, big Four of Deloitte, dat gaat er allemaal misschien wel stijfjes eraan toe, het is allemaal heel formeel. Maar dat was het eigenlijk niet. Ik zat bij de klant binnen een team van Deloitte, dat waren er ongeveer vier, en ik werd echt wel heel met open armen begeleid, en ontvangen.
Hafsa:Dus ja, dat was iets, dat mij echt wel was bijgebleven. Ook de projectmanager van dat project dan belde mij ook de hele tijd om te vragen, of alles in orde was en of ik misschien nog extra hulp nodig had. Dus ja, ik vond dat echt wel een fijn gegeven. Daar was ook een beetje mijn mening naar de Big Force toe een beetje ontkracht geweest. Maar ja, ik heb gewoon nog meer bevestiging gekregen, eenmaal, dat ik ben begonnen bij Deloitte?
Lorenz:Oké, all right. En wat is uw huidige functie momenteel?
Hafsa:Ik ben finance consultant. Finance consultant, en dat is dus binnen de afdeling accounting en controlling, wat we eigenlijk gaan doen, is, we gaan direct bij de klant zitten, om hen te ondersteunen bij hun financiële bedrijfsprocessen.
Lorenz:Accounting controlling en dan financiële bedrijfsprocessen.
Hafsa:En als jij dat nog eens zo simpel mogelijk kan proberen, uit te leggen Dus, wat we eigenlijk gaan doen, is bijvoorbeeld het beheren van de betalingen van het bedrijf, of de maand en jaarafsluitingen gaan uitvoeren, maand- en jaarafsluitingen gaan uitvoeren. Als je misschien wat meer geïnteresseerd bent in tax, dan doen wij soms ook wel de belastingsaangiftes. Die gaan we dan ook voorbereiden in Indiena Of ja ook in het algemeen. het optimaliseren van de bedrijfsprocessen doen wij ook.
Hafsa:Ik vind persoonlijk, dat mijn afdeling wel vrij leuk is, denk ik, voor een starter, omdat je op die manier toch wel in aanraking komt met meerdere financiële topics, en op die manier kan je wel, misschien, naarmate de tijd vordert, beslissen van oké, ik wil mij meer specialiseren in één topic meer dan in de andere. Allright, super.
Lorenz:Voordat ik ga overgaan naar, wat de exacte meerwaarde is van jouw functie voor jouw klanten of binnen Deloitte, ga ik eerst overgaan naar de volgende spreker hier, en dat is Job. Ja, hallo.
Jop:Ik ben Job. Ik heb een beetje gelijkaardig aan Hafsa, heb ik ook accountsfiscaliteit gestudeerd hier in Leuven aan de UCLL, en ik heb daarna ook een master bedrijfskunde gedaan aan de VUB. Ik ben zelf een zevental jaar geleden gestart bij Deloitte, dus in 2018. Dus dat is al wel een tijdje.
Lorenz:Deel van het meubilair, zou je bijna zeggen.
Jop:Ja, zo voel ik me soms inderdaad Alleen op een positieve manier natuurlijk, maar ik zit er dus al wel even.
Jop:En wat is uw huidige functie? Ik ben manager binnen ons tax technology consulting practice Allemaal heel fancy naam En wij doen zeer veel omtrend. Wij kijken eigenlijk heel breed naar finance processen. De klant heeft meestal een probleem, waardoor ze aan ons komen, of dat probleem nu gericht is omtrend, optimalisatie van btw, de effectieve aangiftes van de btw bijvoorbeeld Zowel die, die automatisch uit een computer laten rollen, bij wijze van spreken. Of het gaat over vernootschapsbelasting. Wij gaan eigenlijk luisteren naar die klant, wij gaan dan zorgen, dat we heel breed hun processen begrijpen, en dan gaan wij eigenlijk een oplossing aanbieden, dus een bepaalde tool of een bepaalde technologie gaan wij aanbieden of samen strategisch met hen kiezen, en dan gaan we eigenlijk die tool implementeren, testen en deployen bij een klant zelf.
Lorenz:Allright, en ik vergis me niet. Maar ook die tools, die jullie hebben, die worden ofwel intern bij jullie ontwikkeld ofwel bij iemand anders van eigenlijk vaker de jaren geleverd.
Jop:Ja, dus wij hebben inderdaad tools, die wij in-house ontwikkelen, dus binnen Deloitte echt Deloitte-owned tools. Die proberen wij natuurlijk naar voren te brengen. Maar het fijne wel vind ik aan mijn job, is, dat we ook niet zo echt biased zijn naar onze eigen tools. Dus wij gaan echt luisteren naar de klant van oké, waar heeft die klant nodig? en als dan de Deloitte-tool niet de meest optimale oplossing kan bieden, dan gaan, je kunt beter voor iets anders gaan. Maar ook met die andere tools kunnen wij je helpen. Wij kunnen die implementeren. Wij kennen die tools vaak zeer goed, omdat we daar natuurlijk al heel lang mee bezig zijn.
Lorenz:Mag ik daar een vraag bij stellen? Je kent je eigen tools natuurlijk heel goed, maar hoe weet je, wanneer een tool van een andere partij beter is?
Jop:Want je hebt toch niet altijd up-to-date informatie daarover. We werken daar wel heel hard aan. We hebben alliances, deloitte, die samenwerkt met ook andere bedrijven, maar we gaan ook heel veel naar van die conferenties en zo, om eigenlijk te begrijpen, wat is er nu eigenlijk op de markt? Dus wij zorgen wel, dat, als wij iets aanbieden, dat we het volledig A tot Z begrijpen en dat we echt wel weten, waar we over spreken. Is dat niet het geval, dan zijn we daar ook transparant over naar de klant toe. Als een klant afkomt met ik zou eigenlijk deze tool willen, dan kunnen wij ook zeggen van ja, misschien heb ik persoonlijk daar geen ervaring mee, maar Deloitte ik denk, dat we dat allemaal weten is een zeer grote organisatie. We gaan altijd wel iemand hebben, die van die bepaalde tool wel iets kent. Dus daar wordt ons netwerk dan wel in gebruikt van Del Lloyds.
Lorenz:Hoe je dan de juiste persoon vindt, ga ik straks even op inpikken. Maar we hebben nog een derde spreker hier natuurlijk, en dat is Elke Dag Elke. Hallo Hoe is het Goed. Goed, twee ogen als een beetje vanochtend en helemaal klaar voor Ja, inderdaad. Oké, super Elke, wat heb jij gestudeerd?
Elke:Ja, mijn verhaal Hassan Job. Dus ik heb eigenlijk een rechtenopleiding gedaan aan de. Universiteit van Gent, waarbij ik dan echt in mijn masteropleiding echt een focus heb gehad op fiscaal rechts. En het is eigenlijk zo, dat ik bij Deloitte aan het recht gekomen ben, omdat er was een Deloitte-event tussen de eerste en tweede master, waarbij je eigenlijk, als je daar naartoe ging, een gratis codex kreeg.
Lorenz:Dus ik was eigenlijk gewoon Kon je het voor te studeren of voor te kentussen?
Elke:Nee, voor te studeren. Het is eigenlijk de bedtekst. Het wetboek van inkomstenbelastingen dat je daar dan kreeg, gratis. Dus dat was wel interessant. Dus ik was daar naartoe geweest En eigenlijk direct een heel aangename ervaring, heel huiselijk, heel informeel en sociaal, en daardoor heb ik eigenlijk meteen al een contact gelegd voor een stage. Dus ik heb dan eerst tussen de zomer van mijn eerste en tweede master een stage gedaan, en nadien heb ik dan eigenlijk vastgetekend bij Deloitte, en nu ondertussen werk ik daar dan al vast vijf jaar.
Lorenz:Allright, oké, super. Dan zou ik ook aan jullie willen vragen, wat de precieze meerwaarde is van jullie functie, want dat zijn natuurlijk wel heel mooie termen, maar die zijn misschien iets, wat niet zeggend voor een onervaren student. Dus, als jullie even kunnen zeggen, wat is het precies, dat jullie doen voor jullie klant of binnen jullie projecten, waardoor misschien die projecten of die klant niet verder zou kunnen, en dan zullen we in andere voorwoorden beginnen.
Elke:Ja, dus ik werk eigenlijk binnen het People Mobility Advisory Team, dus wij gaan eigenlijk Allee dat valt binnen een bredere dienstverlening voor allerlei HR-gerelateerde zaken, en dan People Mobility Advisory gaat dan voornamelijk een focus hebben op de personenbelasting, maar is ook niet beperkt tot de personenbelasting, maar ook sociale zekerheid en arbeidsrechtelijk, en enerzijds gaan wij dan eigenlijk gaan echt adviseren, omtrend die internationale tewerkstelling van mensen. Dus bijvoorbeeld, als dan een klant vanuit de Verenigde Staten naar België iemand wil toezenden, gaan wij eigenlijk daar al de klant gaan adviseren van oké, zijn er aandachtspunten, hoe gaat het fiscale regime in het werk, wat zijn enige dingen, dat er moeten rekening gehouden moet worden? En gaan wij dan echt een rol gaan spelen naar zowel een communicatief kanaal, naar de werknemer toe, naar de werkgever Staan wij in contact met ook onze buitenlandse collega's, om zo echt onze kennis te gaan bundelen, vanuit enerzijds die personenbelasting, maar ook andere angles, dus ook echt van die sociale zekerheidsperspectief, arbeidsrechtelijk gaan we echt zo in ons een volledige aanbieding kunnen bieden, en dan daarnaast hebben wij dan eigenlijk ook nog een volledige kennis omtrent eigenlijk het rewardsperspectief.
Elke:Dus die personenbelasting, dus los van de internationale tewerkstelling. Als dan ook een werkgever bij ons gaat komen, van oké, we willen kijken, we hebben bijvoorbeeld een probleem met retentie, met talent, om aan te trekken, kunnen wij echt gaan helpen. Van oké, we gaan kijken naar de verloning, en oké, wat kunnen wij hier doen voor jullie en wat is het fiscale regime daar rond? Dus wij zijn, denk ik, heel ontzorgend voor de klant, omdat wij eigenlijk zodanig zoveel expertise hebben op verschillende punten, dat wij heel ontzorgend kunnen zijn en daarbij ook het is een, het is een complexe materie, en we kunnen dat dan begrijpbaar ook aan de klant Dus stel er komt een bedrijf naar Europa, en die wil hier duizend mensen opnieuw aannemen.
Lorenz:Gaan jullie kijken, wat zijn de geschikte loonpakketten en samenstellingen, zodat die klant dan iedereen op een goede manier kan verlonen?
Elke:Ja, inderdaad, wij kunnen echt kijken van Zo weinig mogelijk belasting betaalt eigenlijk. Ja, wij kunnen inderdaad eerst kijken naar oké, wat zijn de loningen bijvoorbeeld in België? Maar dan gaan wij kijken oké, als jullie bijvoorbeeld een bonussysteem willen doen of wat doet andere sectoren of andere bedrijven Gaan, die flexibele verloningen hebben, en dan kunnen wij zoad ervoor zorgen, dat zowel de werkgever blij is, omdat zij op een zodanige optimale manier op basis van hun standaarden kunnen verlonen aan de werknemers.
Jop:Allright duidelijk. Bij ons zijn er twee opties, om het zo te zeggen. Aan de ene kant helpen wij onze klanten, omdat er een nieuw mandaat komt binnen de taxwereld. Ik kan misschien een heel concreet voorbeeldje geven E-invoicing, e-facturatie, dat wordt verplicht vanaf 1 januari 26 in België. Maar dat wil zeggen, dat je als bedrijf niet meer gewoon een pdf-factuur naar je klant kunt sturen, maar je gaat dat nu in een speciale e-file moeten doen. Natuurlijk, die e-file komt niet uit de grond gegroeid. Je gaat dat moeten installeren, je gaat ervoor moeten zorgen, dat je bedrijf daar klaar voor is. Dus dat zijn de legal mandates, de dingen, die van de autoriteiten komen, die voor vernieuwing zorgen, en een klant heeft daar hulp bij nodig. Als een klant daar hulp bij nodig heeft, komen die naar ons, en dan gaan wij die eigenlijk doorheen heel dat traject helpen, om te kijken, wat heb je concreet nodig?
Hafsa:Wat is?
Jop:het mandaat, dat eraan komt, welke oplossingen zijn er, en dan gaan wij ook helpen met die oplossing te implementeren. En dat is eigenlijk een praktisch voorbeeldje. Dus dat is zo, wat de ene bucket, de andere bucket is, eigenlijk een klant, die naar ons komt, of wij, die zien bij een klant, omdat we al bij een klant zitten voor een ander project.
Jop:Bijvoorbeeld hier kan iets beter, je doet vandaag iets, je bent volledig compliant en je gaat geen regels breken met wat je vandaag doet, maar het zou veel beter kunnen, het zou veel sneller kunnen. Dus dan gaan we daar eigenlijk ook weer mee door hetzelfde traject gaan. Oké, wat is het probleem, dat misschien niet geoptimaliseerd is? Hoe kunnen wij dat oplossen? Welke tools zijn daarvoor? En dan gaan wij weer helpen met die tools te kiezen en die te implementeren, te testen, en te blooien. Dus dat zijn eigenlijk de twee grote buckets, die bij ons zitten, waar wij de klant wel echt proberen, mee te helpen. Misschien nog één ding ter aanvulling.
Jop:Dus, je hebt aan de ene kant problemen oplossen en aan de andere kant nieuwe dingen, nieuwe wetgeving, eigenlijk zorgen, dat ze compliance hebben.
Lorenz:Ja, nieuwe wetgeving oplossen en aan de andere kant iets optimaliseren.
Jop:Dat zijn zo twee buckets, en een derde bucket is Ja, dat is eigenlijk een beetje de combinatie van de twee. Wat onze job zeer interessant maakt, is, dat je bij de Wij doen voornamelijk grote multinational, maar ook private markt wel een beetje. Wat we heel veel zien bij bedrijven is je hebt veel tax managers je hebt veel IT-personen, maar je hebt weinig mensen, die van beide veel kennen, bij klanten. Dat is redelijk uniek.
Jop:Dus, wat wij eigenlijk ook ervoor zorgen, is, dat wij altijd die vertaler spelen tussen eigenlijk die tax mensen bij de klant, die dan eigenlijk zeggen, die IT couldn't care less, en die IT-mannen, die dan zeggen, ja, tax couldn't care less, zolang het maar goedkoop is. Dus wij proberen daar altijd, wat de vertaler te spreken, omdat die mensen eigenlijk vaak zeer moeilijk met elkaar spreken. Dus dat maakt het wel heel interessant, om dan eigenlijk de volledige business wel te moeten begrijpen zowel de taxkant als deelte.
Lorenz:Dus dat maakt het wel. In een afgelopen podcast had ik ook een aantal consultants in een gesprek, en die zeiden, dat ze eerst in de industrie hadden gewerkt, dus binnen een bedrijf, en dan bijvoorbeeld binnen tax of binnen IT werkte, en dat ze altijd het gevoel hadden, dat ze met de kraan op aan het dweilen waren, en dat ze zelf in hun kotje zaten, zeg maar. Maar e is, dat ze constant moeten werken, dat ze dan eigenlijk het grote overzicht hebben en daarin de sleutelgoal gaan spelen. Voilà.
Jop:En dat is exact, wat ik bedoel. Iedereen binnen een bedrijf merkt heel fel Iedereen zorgt voor zijn eigen eilandje, en zolang dat daar op orde is, is het goed. Maar er wordt vaak niet echt breder gekeken. Dat is niet bij alle bedrijven zo, maar er zijn wel nog altijd bedrijven die dat zo doen, en dat maakt onze job dan zeer interessant, omdat wij wel echt uitzoomen en we gaan kijken, wat is nu het beste voor het bedrijf, wat is het beste voor Jan van IT?
Lorenz:Of van Nieke binnen tax.
Jop:We gaan kijken, wat is het beste voor iedereen op lange termijn. Dat is een beetje wat wij doen.
Lorenz:Alright, duidelijk, hef.
Hafsa:Ja, als finance consultant bieden we eigenlijk flexibiliteit en ook een bepaalde expertise aan de klant. Wij gaan enerzijds misschien een tijdelijke capaciteitsprobleem gaan oplossen, maar anderzijds kunnen wij ook ervoor zorgen, dat bedrijfsprocessen gaan optimaliseren, zoals ik al eerder heb vermaald. En ik denk, door onze ervaring bij verschillende type klanten hebben wij enorm veel kennis, waarbij wij onze best practices kunnen delen met de huidige klant, waar je op dat moment zit langs de andere kant gaan wij ook inspelen naar, wat de noden zijn van de klant zelf.
Hafsa:Dus dat kan gaan om een tijdelijke ondersteuning, kan ook gaan om digitalisering van de hele financiële afdeling, want helaas, sommige klanten tot op de dag van vandaag kunnen nog altijd heel, op een heel ouderwetse manier te werk gaan. We hebben ook, zoals ik al eerder zei, het optimaliseren van de bedrijfsprocessen, en als laatste kunnen we ook mee begeleiden met implementaties van financiële pakketten.
Lorenz:Oké.
Hafsa:Dus ik denk, in tijden van transformatie en personeelstekort denk ik wel, dat wij vrij onmisbaar zijn voor de klant.
Lorenz:dan Ja, zullen jullie langs de ene kant vooral adviseren, omdat jullie die kennis hebben van verschillende projecten, en langs de andere kant ook vooral ondersteunen, omdat die klant momenteel iets meer werk heeft, dat hij op dat moment aan kan.
Hafsa:Inderdaad of er een hele herstructurering bezig is. Ze kunnen nog niet alle taken bij de juiste persoon gaan allokeren, dus hebben ze dan even tijdelijke ondersteuning nodig, die daarmee kan helpen.
Lorenz:Oké, duidelijk. Om het dan nog duidelijker te maken zou ik aan jullie willen vragen, wat jullie meest memorabele project was, dat jullie tot nu toe hebben afgelegd binnen Deloitte. Dat kan zijn, of dat zo leerrijk was of dat zo moeilijk was. Het eerste project, dat bij jullie naar boven komt, dat wil ik horen, en op basis van dat project kunnen we dan overgaan naar wat de voornadelen en uitdagingen zijn, om te werken bij Deloitte.
Jop:Job dan zal ik je eerst aan je woord laten.
Jop:Ja, dus bij mij komt er wel direct een project naar boven, waar ik direct aan denk. Dat is een project, waar ik eigenlijk zo'n twee jaar geleden aan begonnen ben en waar we nu eigenlijk een zeer grote fase hebben, afgerond, onlangs. Dat gaat weer over e-invoicing, over die e-facturatie. Ik heb al gezegd, in België komt dat in 1 januari 2026. Er zijn natuurlijk nog veel meer landen, en wij kijken naar al die landen, niet alleen naar België, waar het al verplicht is of ook verplicht gaat worden. Dus de klant had aan ons gevraagd we hebben een oplossing nodig voor eigenlijk aan die noden van die e-facturatie te voldoen in al die landen. Dat spreek ik over twee jaar geleden, en wij hebben gezegd oké, we gaan dat voor u doen, we gaan mee in dat traject gaan, en we gaan dat meedoen. Dat was ook een van mijn persoonlijk eerste projecten als manager, dus dat was dubbel spannend, daarom natuurlijk. Maar het leuke aan dat project was eigenlijk, dat wij heel veel moeten samenwerken met andere Deloitte member firms, dus met.
Jop:We hebben Deloitte België, maar er is natuurlijk ook Deloitte Nederland, deloitte Frankrijk, spanje, noem maar op. We zitten overal een beetje. Maar als je natuurlijk op een bepaald moment over e-facturatie in Italië spreekt ik als Belg, ik ken daar niet zo heel veel van, ik doe het toch alleszins niet. Dus ik heb dan heel veel moeten bellen met de mensen van Deloitte Italië of van Deloitte Spanje of whatever van ons netwerk, om eigenlijk te begrijpen van oké, hoe werkt het daar, en de grote lijnen zijn allemaal redelijk gelijkaardig, maar de details en de devil is in de details een beetje. De details zijn allemaal verschillend. Ik heb dan ook de kans gehad, om heel veel met onze collega's van Deloitte US samen te werken, omdat die eigenlijk het initiële klantencontact hadden. Dus ik heb eigenlijk heel de dagen moeten bellen met Deloitte over de hele wereld, en dat heeft mij persoonlijk ook wel geholpen, om een beetje mijn Deloitte-netwerk uit te bouwen. Ik heb een professioneel netwerk.
Jop:Maar intern heb je ook zeker een Deloitte-netwerk, en hoe meer je daarin ook wat gekend bent binnen je materie, hoe gemakkelijker voor jezelf. Want je kunt uitreiken aan mensen, je begint, die beter te leren kennen. Je kunt daar misschien eens naartoe gaan en iets mee gaan eten. Dan wordt het al veel persoonlijker. Dus dat was voor mij zo het project, waarvan ik dacht, van hier leer ik echt heel veel uit, en dat ook nog in combinatie met dan de manager taken, die ik heb moeten opnemen, maakt het wel een heel goed project.
Lorenz:Dat is ook wel volgens mij een handig project, om veel visibiliteit te krijgen, toch, Yes exact En die visibiliteit ook. iets is, dat niet onderschat mag worden zeker binnen zo'n grote organisatie.
Jop:Nee, nee, dat is altijd belangrijk. En waarom Ja? omdat natuurlijk het is niet alleen, wat je kent, maar ook, wie je kent en vooral wie dat u kent. En als mensen zien van oké, Job, kan e-facturatie binnen Europa, die heeft alles gedaan, dus die begrijpt dat volledig, dan gaan er mensen ook sneller naar u komen, Dan gaan er meer opportuniteiten komen, om te zeggen van ah, we hebben hier nog een project, wil je dat misschien doen? of dat misschien doen? Door een beetje die expertise op te bouwen, word je automatisch wel bekend binnen je netwerk. maar door dan ook nog actief te gaan opvolgen met de mensen zelf gewoon een stuur van hé, hoe gaat het, Hoe lukt het met dat project, Alles in orde? Af en toe eens een keer zo'n korte check-in te zetten, dat moet geen call zijn van een uur of weet ik wat, gewoon even vijf minuutjes op Teams van ça va, En dat helpt u wel in uw carrière, zowel op het officiële carriereniveau, voor de promoties en whatever, maar ook zeker persoonlijk.
Jop:U ontwikkelt daar zelf persoonlijk wel heel veel mee, vind ik.
Lorenz:Dus, dat helpt wel. Duidelijk ja, hafsa, als je nu het eerste project denkt, dat in u opkomt, wat is dat?
Hafsa:Dat is momenteel mijn huidig project. eigenlijk. Ik zit er ook al vrij lang, ik zit er ondertussen al twee jaar en een half. Dus dat is bijna mijn hele Deloitte carrière. Dat is een project, waar ik enorm veel heb bijgeleerd. Ik heb heel veel topics mogen behandelen, die ik voor de eerste keer heb behandeld.
Hafsa:En ik denk, het moment, dat voor mij een ik ga niet zeggen een mijlpaal was, maar toch wel memorabel was voor mij als zeer relatief nieuwe consultant op dat moment, was, dat ik in het eerste jaar, dat ik daar zat, in de zomer een van de lead accountants moest gaan vervangen.
Lorenz:Oké.
Hafsa:Voor de hele maandafsluiting te doen. Wat houdt dat in? Je moet de cijfers gaan voorbereiden, alles afsluiten, wat betreft die maand, en dan moest ik dan gaan presenteren. Aan het management team Zijn er dus de CFO, de manager, de teamleader. Dus dat was voor mij een heel nieuw gegeven, zeker, dan, ja, dat zijn mensen met jaren ervaring, en ik zit daar dan als ik ga niet zeggen groentje, maar goed, ja, basically wel.
Lorenz:Ja, starten Meteen het water in gooien. Ja, voilà, het is dat.
Hafsa:Ik zag dat als een opportuniteit, om mezelf te bewijzen Niet alleen naar de klant toe, maar ook naar mezelf toe Dat ik het eigenlijk wel kan. Dus ik heb me daar zo goed mogelijk op voorbereid. Ik heb daar enorm veel van bijgeleerd. Het heeft mij heel veel inzichten gegeven, wat betreft, hoe ik de zaak moet uitvoeren, van A tot Z als lead accountant, dan Aldoende, aldoende leer je het Oké, all right. Dat is echt wel de waarheid.
Lorenz:Oké, ça va Elke. Wat is het project, dat meteen in je afkomt?
Elke:Ja, wij doen, zoals ik zei. bij het reward team gaan we dan adviseren om verschillende verloningscomponenten, en dat kan natuurlijk zijn, dat er vragen binnenkomen van per afzonderlijke component.
Elke:Maar wat ik het meest leerrijk vind, is dat echt, als we een volledige scan kunnen doen van een bedrijf, van echt een volledige verloning. Meestal komt de klant dan naar ons met een vraag, omdat ze bijvoorbeeld ofwel moeten ze aan kostcontrole doen, ofwel willen ze echt meer talent kunnen bij hun houden, ofwel willen ze gewoon kijken, of ze iets nieuws gehoord hebben, dat op de markt of dat zou gedaan zijn. Hij doet.
Elke:Dus, dat wij dan echt een volledige scan kunnen doen, dat wij echt in depth kunnen gaan, dus dat wij eerst eigenlijk al die informatie krijgen van de klant oké, wat hebben jullie nu. Maar dat wij dan ook echt niet gewoon het fiscaal kader, om het zo te zeggen, gaan aframmelen, maar dat wij echt gaan kijken van oké, wat is nu de situatie van de klant, wat zijn de mogelijkheden. Echt vind ik toch leuk, om niet gewoon in een advies te schrijven, maar echt daar een workshop rond te bouwen samen met de klant. Dus, dan gaan we echt eigenlijk een scan doen en gaan adviseren van kijk, dit zijn de aandachtspunten, dit zijn bijvoorbeeld opportuniteiten, hier moet je echt naar kijken, en om dan echt nadien ook opnieuw, dan terug bijvoorbeeld vertrouwen te krijgen van de klant. Van oké, jullie hebben dit opgemerkt, gemerkt, wij willen met jullie verder in zee gaan, om bijvoorbeeld echt ik zeg maar iets het nieuwe mobiliteitsplan te gaan uitwerken.
Elke:En dat is voor mij echt de meest leerrijke projecten en ook de leukste, omdat je zit echt van A tot Z in een heel verhaal van de klant. Je kent de specificiteiten van de klant, en daarbij kun je steunen op je kennis van de fiscaliteit. Maar er komt zoveel meer bij kijken als in het contact, die workshops geven, die slide deck maken, misschien ook nog informatiesessies houden naar de werknemers toe.
Lorenz:Het volledige pakket, dat je kunt doen, dat mij energie geeft omdat je niet gewoon één hokje invult, maar omdat je alles mag doen, we doen zoveel meer.
Elke:het is niet enkel personenbelasting, omdat daar natuurlijk ook sociaal-zekerheidsrechtelijk komen er ook componenten bij kijken, ook arbeidsrechtelijk. Dus het is bij mij gestart bijvoorbeeld of ja, mijn carrière bij Deloitte met het idee van oké, ik ga adviseren rond personenbelasting. maar het is eigenlijk Veel breder getrokken, ja.
Lorenz:Oké, duidelijk Zo. We hebben nu volgens mij heel goed duidelijk kunnen toelichten, wat jullie precies doen. Jullie doen het niet zomaar bij een bedrijf, maar bij Deloitte. Ik ga eerlijk zijn als student in mijn eerste bachelor heb ik heel veel dingen gehoord over Deloitte, dat het heel competitief is, dat je geen work-life balance hebt, dat je ook maar gewoon een nummertje binnen een grote organisatie. Ik ga heel eerlijk zijn als student, ik had het meteen afgehaakt, denk ik, maar toch hebben jullie er wel voor gekozen, om daarbij te werken. Ik zou even voor jullie willen horen zijn er misschien vooroordelen, dat jullie hadden en waarvan jullie misschien een tegendeel hebben ontdekt tijdens jullie carrière bij Deloitte, dat jullie wel hebben overtuigd, om toch lang te blijven? Zijn er daar zo'n vooroordelen? Ja, zijn er daar zo'n vooroordelen?
Elke:Ja, bij mij was dat toch zo, dat van dat nummertje Dat nummertje, ja Dat was echt ja Zeker, hoe ik het al vertelde, dat ik dan eigenlijk met die codex zei, omdat ik dacht, dat het gratis was, gewoon gedaan was.
Elke:Dus ik dacht oké, ik ga naar dat bedrijf gaan, en ik ga gewoon die die stage ben aangegaan, en daar al in mijn stage zag ik al, hoe persoonlijk dat de mensen waren, zelf al in mijn sollicitatie ook, dat toen de partner, die mij dat had aangewerkt, ook vroeg van oké, een beetje eigenlijk oké, we laten die studies naast ons los, en we gaan vragen van oké, wat doet jij in het persoonlijk leven, om gewoon zo precies al een band op te bouwen En dan ook verder in mijn carrière. We krijgen dus eigenlijk ook iedereen, die start, die heeft een buddy en een coach. Dus de rol van de buddy is eigenlijk, als je start, om zo je een beetje wegwijs te maken, die eerste week, als je zo een beetje van die tussen aanhangstekens domme vragen hebt, dat je dan bij je buddy terecht kunt, dat hij wegwijs maakt, waar hij staat, de koffie te zetten, en zo en dan je coach, is dan zo je persoon, die je verder gaat steunen in je carrière.
Elke:Dus die gaat je letterlijk, zoals de naam al zegt, coachen. Als in zit je met vragen of heb je het mee iets moeilijk als in, dat niet per se theoretisch moeilijk is, maar zo hoe gedraag je je bijvoorbeeld in een client meeting of weet ik veel, of hoe kun je de next step doen? gaat die je begeleiden?
Lorenz:Ik denk, vooral ook die uitspraak je bent maar een nummer, komt omdat, je zit wel in een heel grote organisatie. Je kan volgens mij gemakkelijk verloren lopen, bij wijze van spreken. We doen ook altijd een voorbereiding, voordat we een podcast gaan maken. Anders stel ik je maar random vragen. Tijdens die voorbereiding heeft dat heel lang geduurd, om de organisatie uit te pluizen. We gaan er ook niet verder op ingaan, want dat was een beetje te ingewikkeld toen. Maar hoe is het dan, om in zo'n grote organisatie toch je weg te moeten vinden?
Elke:Ja, ik denk door. Je start sowieso met je collega's allemaal juniors. Je hebt sowieso de steun daardoor, omdat je dus eigenlijk samen allemaal met de nieuwe badge van juniors start in september. Je hebt dan juniorschool.
Elke:Dus je hebt zo eigenlijk al een beetje nu je vaste garde, waarmee je eigenlijk vertrekt, en dan daarbij heb je dan natuurlijk met je team zet je dan ook altijd bijvoorbeeld je senior, je manager, die daarboven staat, die je eigenlijk gaat meetrekken. Dus je krijgt eigenlijk identiteit, doordat letterlijk de andere personen, die boven je staan, je zodanig gaan betrekken, dat je begint te voelen van oké, ik ben hier gestart als junior. In alle eerlijkheid kan dat zijn, dat je in het begin geen idee hebt, wat je echt aan het doen bent. Maar doordat je gewoon zodanig betrokken wordt, krijg je eigenlijk je identiteit binnen de organisatie. En daarnaast gaat het hem niet puur om die identiteit krijgen van dat soort werk doe je, maar ook van oké, wie is in dat geval elke als persoon? wat doet zij?
Elke:naast het werk voelt zij zich goed of niet. Dus het is echt een steun, ook emotioneel gezien.
Lorenz:Oké, mooi, we hebben het juist ook kort over visibiliteit. Wat daar volgens mij heel hard bij aanleunt, wat er ook bij tegenover staat, is competitiviteit. Ik denk, dat dat niet meer dan logisch is. Binnen een bedrijf met meer dan 4000 werknemers, 5000 zelfs. Af en toe is er wel een keuze, moeten worden gemaakt, wie, welke positie, wie welk project krijgt. Maar hoe is dat dan? Hoe is die competitiviteit?
Jop:Ik had daar inderdaad, voordat ik gestart ben, wat schrik voor. Dat was bij mij zo. Hetgeen, wat bij mij door mijn hoofd spookt het gaat mega competitief zijn, en de mensen, waarmee je dan start, tegen mij was verteld, dat gebeurt wel, dat er na zes maanden de slechte afvallen en alleen de goede gaan verder en dit en dat. Ik had echt zoiets van wow, wat is dat hier? Maar ik ben er gewoon ingegaan en gekeken, of ik wel zou zien, of het waar is of niet. Eigenlijk. Ik kan nu eerlijk zeggen, dat dat niet waar is. Uiteraard.
Jop:Je start inderdaad samen als juniorgroep, maar je kent allemaal weinig tot niks, zeker niet van het werkleven, want komt net van de schoolbank. Dus je groeit ook samen, en je bent een beetje ook elkaars vertrouwenspersoon, omdat je weet van ah, ik kan dat aan die vragen, want die weet het ook niet, dus die gaat mij ook niet uitlachen met bijvoorbeeld mijn foutvraag. Niet, dat de rest je wel uitlacht, maar dat gevoel heb je wel. Dat gevoel kan zo wel zijn van oei, dat is ook helemaal niet waar natuurlijk, maar dat is wel een beetje de perspectie, dat binnen de juniorgroep zeker toch zowel wat leeft Naar, zo wat projecten toe, van wie krijgt welk project. Ik vind dat dat eigenlijk zeer organisch en zeer natuurlijk gebeurt. Dus heel praktisch wordt er altijd gekeken van wie heeft er tijd, voor een nieuw project op te starten?
Jop:Dus dat is de basis, want iemand, die al volledig volzet is, die is het vol, daar gaat het niks aan bijgeven. Dus dan wordt dan eigenlijk gegeven oké, wie zijn de mensen, die tijd hebben? En dan wordt er ofwel in ons geval, binnen ons team wordt er echt wel gevraagd aan die mensen we hebben dit project, zie je dat zitten of niet? En dan kijken en zijn er bepaalde skillsets, die er tegenover moeten staan. Als wij een nieuwe tool hebben, of we hebben iets met whatever, en er is iemand, die daar heel goed in is, en die heeft tijd, dan bestaat de kans wel, dat we sneller naar die gaan, tenzij dat iemand anders zegt. Ik zou dat ook graag leren, want ik ben daarin geïnteresseerd, en ik zou me daarin willen verdiepen. Dus projectmatig valt dat eigenlijk heel goed mee, en ook naar mijn mening naar promoties en zo ook wel. Ik heb nooit het gevoel gehad in die zeven jaar, dat ik tegen iemand aan het strijden ben, maar dat je gewoon moet zorgen voor jezelf.
Jop:Ben ik klaar voor de volgende stap? En als dat het geval is, dan moet je daarvoor gaan. Dan krijg je het dan altijd. Dat is dan natuurlijk de vraag, want er speelt natuurlijk nog veel meer mee. Maar dan is het niet een strijd tegen je collega's, maar eerder meer een discussie, die je dan met je partners ofzo moet voeren. Ik vind bijvoorbeeld, dat ik klaar ben voor een promotie. Waarom wel of niet?
Lorenz:Dus, als ik het juist heb beschreven, is eigenlijk de competitiviteit met je collega's niet zo hoog, want er zijn genoeg opportuniteiten, genoeg projecten, genoeg posities, maar terwijl de standaarden, om door te groeien of een nieuw project te kiezen, dat die wel hoger en hoger en hoger gaan, liggen doorheen de jaren.
Jop:Ja, je skillset verbreedt natuurlijk, naarmate je groeit in een organisatie. Je point of view verandert ook een beetje. Als junior en als senior is het de bedoeling, dat je gewoon mega veel leert, content-wise, dat je echt begint te begrijpen, waar je over spreekt. En dat duurt lang. We zitten in een complexe wereld. Tax is niet eenvoudig, verandert ook. Op het moment, dat je iets begrijpt, verandert het vaak weer. Dan kun je weer van nul beginnen. Wij doen daar dan ook een beetje technologie leuk bij. Dus dat is een additionele complexiteit. Maar ja, hoe moet ik dat best zeggen? ja, die je skillset verandert. Dus in het begin is het content-wise. Naarmate je groeit, ga je ook meer leren, een team managen. Dat begint niet als manager. Ze zorgen ervoor, dat je daar klaar voor bent, tegen dat je manager wordt.
Jop:Dus je gaat al moeten managen, vanaf senior level, vanaf experience, senior level. Je gaat het echt al moeten doen. Dus je kijk, verandert ook. Je wordt nog altijd verwacht, de content te kennen, maar je gaat meer en meer erbij moeten doen, dus het wordt niet per se moeilijker, maar het verandert telkens. Het is niet, dat je op een bepaald moment gaat kunnen zeggen nu begrijp ik de job, nu ken ik elk level binnen Deloitte. Ik denk, dat zelfs onze CEO ook niet gaat zeggen ik weet hier alles binnen het bedrijf.
Jop:dat is niet mogelijk, Dus je blijft wel altijd. Er komen wel altijd dingen bij, wat natuurlijk ook mega interessant maakt.
Lorenz:Dus je gaat eigenlijk om de twee, drie jaar een volledig andere skillset moeten gebruiken binnen je dagelijks werk.
Jop:Je gaat een volledig andere skillset bovenop je huidige skillset moeten doen, dus het is altijd plus, plus, plus. Dus niet, dat je opeens gaat zeggen, je kunt ook iets volledig anders gaan doen, maar als je binnen je team blijft en binnen je onderwerp blijft, ga je eigenlijk altijd on top, on, top, on top dingen bij doen, omdat je natuurlijk ook veel efficiënter wordt. In je basis zal ik maar zeggen. Dus dat maakt het voor mij super interessant, omdat je altijd zoiets gaat hebben van oké.
Jop:Het blijft altijd mega uitend, en ik heb dat persoonlijk ook wel nodig, om die uitdaging te blijven krijgen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen op zijn eigen tempo. Er zijn mensen, die heel hard en heel snel erin willen gaan, maar er zijn er ook, die zeggen nee, ik wil het rustig aandoen, en ik wil het echt begrijpen. Ik wil eerst leren kruipen, voor ik begin te lopen, zo die dan ook wel eens goed vallen. Maar dat hoort er dan ook een beetje bij.
Lorenz:In ons vorige gesprek heb ik ook beschreven, dat voor u work-life balance heel belangrijk is. Hafsa Job schreef er juist ook al aan, dat er altijd wel wordt gekeken naar wie er tijd heeft binnen het team, om een nieuw project aan te geven, maar is dat altijd mogelijk, om hun work-life balance te behouden?
Hafsa:Ik denk, dat er vaak een instig is voor studenten.
Hafsa:Persoonlijk ook toen ik nog een student was, als je bij een Big Four of bij Deloitte terechtkomt, dat er geen work-life balance zou zijn. Maar eigenlijk heb ik dat niet zo ervaren tot nu toe. Uiteraard, als je juist begint met een nieuwe job, het is uitdagend, en je gaat heel veel moeten bijleren op een korte tijd, en het is niet makkelijk. Dat is sowieso niet. Maar ik denk, dat dat bij geen enkele job is. Of dat je nu voor een big four gaat gaan werken of gewoon intern bij iemand anders, maakt op zich niet echt uit. Dat gaat altijd wel uitdagend zijn. Anderzijds, er zullen ook altijd wel piekmomenten zijn, maar dat gaat dan weer al gecompenseerd worden met wat iets rustiger momenten. Dus je moet het dan op die manier een beetje bekijken, langs mijn kant uit. Bijvoorbeeld, als je op rekt bent bij jouw klant, dat is dan voor een x-aantal maanden misschien een jaar of zo kun je altijd.
Hafsa:Mijn mening is, je kunt beter afspraken maken met jouw klant, wat betreft welke taken hebben welke prioriteiten. Op die manier kan je eigenlijk jouw agenda daarnaartoe organiseren. Het is zeker en vast niet de bedoeling, dat je alles tegelijkertijd gaat doen, dat je dan tot stukken in de nacht gaat blijven werken. Dat is niet, wat er van nu wordt verwacht. Dat is niet, wat er van nu wordt verwacht.
Hafsa:Dus, ik had toen ook in het begin altijd of om de zoveel maanden vraag ik ook altijd aan mijn klant van oké, waar ligt de prioriteit momenteel, waar wil je, dat ik eerst afwerk, en op die manier ga ik dan eigenlijk een beetje uit de werk. We hebben ook om de zoveel weken een check-in met onze coach of onze projectmanager. Daar gaan we eigenlijk gewoon even uitleggen, hoe de stand van zaken zijn op ons project, hoe het verloopt, of dat er al die struikelblokken zijn, of misschien gaat het ook goed, en dan mag ook gezegd worden Het moet niet altijd negatief zijn, om een gesprek te hebben met je coach En stel, dat je vindt, dat er te veel hooi op je vork ligt, dan is het geen taboe, om daar iets over te zeggen.
Hafsa:Je mag daar gerust je mening over uitspreken. Ik denk, dat dat zelfs juist beter is, door dat te zeggen, want dan kan er samen met jouw projectmanager naar een oplossing gezocht worden. Dan kan er ook zo in samenspraak met de klant besproken worden van wat zijn hier de mogelijke oplossingen? wat kunnen we hieraan doen, om het misschien wat makkelijker te maken.
Lorenz:Is het dan misschien zo, dat je vooral eigenlijk, dat er eigenlijk verwacht wordt, dat je er zelf in staat voor je eigen work-life balance en dat je daar gewoon je juiste afspraak moet maken met je collega's en klant? Is dat eigenlijk niet iets, dat vanuit de organisatie sowieso wordt, gevrijwaard of zo?
Hafsa:sowieso wordt ja gevrijwaard, ofzo. Ja, ik zou zeggen dat dat meer. in mijn geval, omdat ik vaak intern, omdat ik eigenlijk altijd gewoon 100% intern bij een klant werk, is het eerder iets, dat ik met de klant zou bespreken, meer dan dat ik het effectief met mijn coach zou bespreken. Dus daar moet je wel duidelijke afspraken en misschien zelfs grenzen leggen.
Jop:Oké, Maar ik denk misschien in het algemeen, er wordt in principe verwacht. Je zit zelf in de driving seat of your own career.
Jop:Dus het is wel de bedoeling, dat je toch wel durft te spreken, waar nodig, als het echt te veel is, dat je dat wel durft aan te geven. Nu, dat is in het begin heel moeilijk. Ik heb dat zelf ook ondervonden, toen ik gestart ben, en je krijgt heel veel werk, om dan te durven zeggen, het is te zwaar. Want dan denk je van oh, ik kom te zwak over, ofzo, oh, er is iets, wat hé.
Lorenz:Is er iets met de Silent Disco headphones aan de hand? Ja, kun je het nooit horen, of niet Een knal? Ben je misschien tegengestoten met excuses. Ja kun je ze ook gewoon zo horen.
Hafsa:Oké top.
Lorenz:Dus, waar waren we? Wacht hè, Driver's seat van RKJ?
Jop:Ja het is de bedoeling wel echt, dat je wel zelf durft te spreken van oké, het is te veel of te zwaar, zonder dat het eigenlijk als een zwakte moet overkomen. Nu, wij weten uit ervaring, dat dat vaak heel moeilijk is voor heel veel mensen, zeker voor starters. Dus daarom, dat je ook die coach krijgt, om echt als vertrouwenspersoon te gebruiken. Want het is niet alleen de coach, het is eigenlijk gewoon eender bij wie je je goed voelt, en die kan dan ook die moeilijke gesprekken voor je gaan voeren of in samenspraak met u, om te zeggen van ik snap het, dat ik als junior niet direct tegen een partner gaat zeggen hey, ik heb het veel te druk, geef mij eens minder werk.
Jop:Ja, dat gaat het niet rap doen, denk ik chapeau als je het wel doet op een professionele manier, ja, maar daar dient dan ook echt wel die coach voor. Dus die gaan we daar echt wel in begeleiden, waar nodig. En het wordt echt nooit gezien als een teken van hoe, je kan het niet aan of ze kan het niet aan. Dat is niet. Vaak is er ook gewoon heel veel werk, en hij dat gebeurt, en dat wordt altijd ook wel gecompenseerd all right, ja voor de we jullie bedrijf helemaal door slijk halen we en die de bedoeling is.
Lorenz:Ja zijn het ook wel voordelen en redenen? jullie wel zijn gebleven bij Deloitte en daar nog steeds werken. Dus ja, mijn vraag gewoon wat zijn zo'n voordelen? Waarom zou je ervoor moeten kiezen, om bij zo'n groot bedrijf te werken? Wat brengt daarvoor opportuniteiten met zich mee? Ik denk, zeker rond projecten. Waarom zijn die projecten bij jullie zoveel leerkrijker dan bij een ander bedrijf?
Elke:Ja, we hebben, denk ik, sowieso wel ons. Hoe breed zouden wij kunnen gaan in onze expertise? Zoals ik al zei, wij in onze afdeling, we gaan dat niet puur gaan fixeren op die personenbelasting, we gaan veel breder. Dus, doordat we net deels zo gefocust gaan, maar toch zo breed hebben wij eigenlijk zoveel kennis.
Lorenz:Variatie.
Elke:Ja, en variatie van projecten. Dus dat gaat dan enerzijds van, zoals ik aanhaalde, zelf over onze afdeling internationale tewerkstelling tot over de bedrijfswagensfiscaliteit. Eigenlijk liggen die werelden in één opzicht redelijk veel van elkaar, maar toch is dat allemaal één grote service, dat wij kunnen leveren, en dat weten wij ook. We hebben zelf een heel breed beeld van, wat we kunnen doen.
Lorenz:Oké, en ik denk, dat het wel vrij duidelijk is geworden, dat u uw eerste jaren een vrij stijle leerkurve hebt. Hoe hebben jullie dat ervaren? op het vlak van U zei het er juist ook al, dat dit misschien het meest wacht, het project, waar ze het meest bij heeft gedragen tot jullie persoonlijke ontwikkeling, deze podcast, als ik het zo mag zeggen. Hoe hebben jullie dat ervaren, jullie persoonlijke ontwikkeling? Hoe wordt dat? ja, want dat is ook uiteindelijk een van de redenen, dat de meeste studenten wel gaan kiezen voor een gebootbedrijf, als een Big Four, als een Deloitte, omdat ze daar wel op redelijk korte tijd heel veel gaan bijleren. Dat is toch zo waar, dat is de veronderstelling, die ze maken. Hoe hebben jullie dat ervaren? Hoe hebben jullie begeleid in jullie persoonlijke ontwikkeling?
Jop:Ik denk dat dat klopt volledig. Je leert zeer veel bij op zeer korte tijd. Die leerkurve, zeker in die eerste tweede jaar, is gigantisch. Voor mij persoonlijk was er wel zo'n eye-opening, om te zien, er speelt eigenlijk wel veel mee. Ik ben begonnen als meer traditionele tax consultant, dus ik deed internationale BTW, ben dan geshift naar tax technology. Maar toen ik gestart ben als tax consultant, geverwacht te leren over internationale BTW. Maar dat werd eigenlijk veel breder bekeken. Want we gaan niet alleen kijken naar die BTW aan zich, maar ook van oké, wat zijn nu de processen daar rond?
Jop:Ik denk, dat het voordeel is en ook een van de redenen, dat ik altijd binnen consultancy gebleven ben en binnen Deloitte gebleven ben is dat, als je wat dat bedrijf doet. Maar wij gaan dat weten over alle bedrijven, die klant zijn van ons. Dus wij weten niet alleen, hoe dat bedrijf A opereert, maar ook B, c en D, en elk bedrijf doet wel iets zeer goed. Maar er zijn maar weinig bedrijven, die alles goed doen. Door van elk bedrijf een beetje te kunnen meenemen en zeggen van oké, dit werkt eigenlijk wel. Misschien kunnen we dat bij die en andere klant ook een keer voorstellen ga je eigenlijk op zeer korte tijd zoveel leren, dat je eigenlijk heel snel meezit en dat je in mijn optiek wel veel meer leert, dan bij één bedrijf zelf te werken, omdat wij bij veel bedrijven tegelijkertijd aan het werken zijn.
Elke:Ja, all right, En ik kan daar, denk ik, eigenlijk wel op inpikken. Los van dan eigenlijk het theoretische zeg, maar ga je dan ook veel een beetje die soft skills of die dingen, dat je niet kunt geschreven leren, maar door te doen, bijvoorbeeld zo het strategisch denken, dat daarbij komt, je leert niet gewoon je vak, maar je leert het overkoepelend denken, je leert luisteren, je leert oké, hoe kan ik dat aanpakken, wat zijn, dit is het probleem en dit wou de klant als oplossing. Ah ja, maar weet je, we kunnen ook nog al die andere alternatieven geven. Dus je leert zo veel breder denken en daarbij dan ook je staat daar eigenlijk wel als ja Deloitte bij de klant, dus je hebt een zekere vertrouwen van je team, om daar ook zo te staan. Dus je leert veel zelfvertrouwen, je leert voor je opkomen, je leert praten, je leert je echt presenteren. Dus dat is echt veel meer dan enkel het theoretische, dat je dan puur verder gaat uitdenken En door kennis vergaard, maar dat gaat veel verder, echt naar al die softskills ook en uw verdere ontwikkeling.
Lorenz:Allright, ik ga me even naar de studenten richten, want jullie hebben ook allemaal examens, dus ik ga jullie niet al te lang nog voor bezig houden. We hebben nog een tweetal vragen en dan nog een afsluiter, en dan kunnen jullie weer verder gaan studeren. Maar dus, ja, er zijn nog, ja, we hebben ook heel wat vragen gekregen van studenten, voor je bij deze podcast ging maken En dat veel opdaten nogal clichés zijn rond het algemene beroep consultant. En er zijn wel twee clichés, dat ik met jullie wou bespreken en ook eens jullie mening toe wou horen. Het eerste cliché of de urban legend, die de ronde doet, is, dat consultants enkel worden gebruikt, om slecht nieuws te komen brengen bij klanten, dus dat klanten eigenlijk consultants gaan inhuren, om aan hun eigen werknemers het slechtste nieuws te komen brengen. Dus ik kijk even in de ronde hier Wat is jullie ervaring daarmee?
Hafsa:Bij mij komt dat wat minder aan de orde omdat ik effectief intern bij de klant zit. Dus ja, wij moeten niet zo nodig slecht nieuws gaan brengen aan de klant.
Hafsa:Ik denk, het enige moment, dat we misschien slecht nieuws kunnen brengen aan de klant, is stel, dat je op een project wordt gezet, en het matcht niet helemaal met je profiel. dan kun je dat aankaarten bij jouw projectmanager. Ofwel kan er een oplossing gevonden worden bij de klant zelf, om misschien op iets anders gezet te worden, of men gaat moeten overgaan met te zeggen van ja het gaat niet meer verder.
Hafsa:Maar ja, dat is nu niet de norm of standaard. Het is ook uiteindelijk de bedoeling, dat je als consultant zijnde openstaat voor alle soorten functies, die je krijgt bij de klant. Dus ja, je mindset moet ook wel op de juiste plaats zitten. Dus daarmee even on the side is het zeker en vast niet de bedoeling, dat dat een standaard is, dat je zegt, van oké, dit project is toch niet mijn ding, dus ik ga even laten weten, dat ik het toch niet meer wil. Dat is niet de bedoeling Vandaar ik denk, een goede voorbereiding, om zeker te zijn, dat je het juiste project hebt en dat je dan achteraf niet in die val zit van het is niet mijn ding, het is tijdens je interview met de klant, om daar dan toch wel goede vragen te kunnen stellen.
Hafsa:en door te vragen eigenlijk op, wat je juist gaat moeten doen.
Lorenz:Ja, dus ja, Hebben jullie meer die vraag van klanten, dat een klant zegt ik heb een probleem, ik wil het niet zelf uitleggen aan mijn werknemers, of jullie het maar uitleggen.
Jop:Ik denk, dat het bij ons wel voorkomt, dat klanten vaak te laat zijn met zaken, dat ze dan naar ons komen, van we hebben uw hulp nodig, dat wij weten, dat gaat hier niet op tijd lukken. Stel, dat ze het dan toch willen. Dan gaan wij wel altijd in het gesprek gaan heel eerlijk van kijk, wat je hier vraagt, kan niet. We kunnen misschien dit en dit en dit nog doen, maar wij gaan wel nooit iets aangaan, zonder te weten, dat wij voldoende tijd hebben, om het tot een goed, kwalitatief einde te brengen, waar wij zelf ook tevreden mee zijn. Dus ik heb wel vaak gesprekken met klanten, die van die vragen stellen, van ik heb hier een probleem, en dat moet opgelost worden, en jullie moeten dat gaan doen. Dat zijn geen fijne gesprekken, om dan te moeten zeggen, dat gaat niet, of wat gevraagd is niet mogelijk, maar we kunnen wel. Laat ons een keer objectief bekijken, wat kunnen we wel doen.
Jop:Schadebeperking, eigenlijk, schadebeperking wordt wel gedaan. Het is ook vaak, als je in een project werkt. Je werkt als team, samen met de klant, maar je bent nog altijd een externe consultant. Dus, wat gebeurt er wel ooit, als het misloopt? Waar wordt de eerste vinger naar geweest? Ja, maar die consultants hebben ons niet goed geholpen, of die hebben niet gedaan, wat we doen. Eigenlijk is dat heel eenvoudig te voorkomen. Allee voorkomen niet, maar wel die gesprekken dan op die moment zelf te hebben. We proberen altijd zeer duidelijk in het begin van het project. We zeggen altijd, als er ruzie gemaakt moet worden, doen we dat in het begin, als we de doelstellingen van het project vastzetten, als we zeggen, wij gaan dit, dit, dit en dit voor jullie doen, en al de rest zit niet in onze scope. Wij kunnen dat ook, maar dan gaat u dat bijvoorbeeld meer kosten, of dan hebben we meer mensen nodig. Dus wij gaan eigenlijk in het begin van het project heel duidelijk een projectplan opstellen.
Lorenz:Iets van verwachtingsmanagement.
Jop:Voilà, echt puur expectation management. En zelfs dan nog, als je dat allemaal perfect doet, kan het nog altijd zijn, dat een klant uiteindelijk zegt ja, maar ik heb niet gedaan, wat ik u gevraagd heb. Dan is het zeer belangrijk, dat je dat natuurlijk allemaal gedocumenteerd hebt, om dan eigenlijk terug te gaan ja, kijk, sorry. Dat was niet afgesproken. Het was niet afgesproken, het staat niet op papier, maar daar zijn we meestal ook wel zeer goed op voorbereid.
Jop:The Lloyd bestaat natuurlijk al heel lang. We weten ondertussen wel, wat we aan het doen zijn. Dus het zijn geen aangename gesprekken, maar wel interessante gesprekken.
Lorenz:Maar het belangrijkste, om mee te nemen, is dat, als jullie het gevoel hebben, dat jullie het niet gaan kunnen of niet tot een goed einde gaan kunnen brengen door verschillende omstandigheden, dat jullie dan ook gewoon tijd gaan communiceren.
Jop:Direct communiceren. Oké, Direct ja.
Lorenz:Dan ga ik nog even naar Elke binden. En jij hebt ook juist ja, je gaat, ja, je bent bezig met de verloning van werknemers. Maar daar misschien ja een ander cliché of een ander vooroordeel, dat ik heb gehoord, is dat consultants, die willen alleen maar optimaliseren, allee, die willen optimaliseren, maar je maakt alles gewoon complexer. Ik denk, dat dat, zeker als het gaat over lonen, een vrij gevoelig onderwerp is. Hoe ervaar jij dat? Hoe wordt dat ontvangen, als jij daar met mensen hun loon komt rammelen?
Elke:Ja sowieso, want lonen of verloning is sowieso een gevoelig gegeven, want je zit uiteindelijk in de werknemer, hun portemonnee, dat is toch het gevoel. Maar natuurlijk over dat complex gegeven, het is ook sowieso complex, en ik denk ook, dat wij heel veel vragen gaan stellen aan de klant of misschien soms ook aan de werknemers, om echt alle details te weten. Maar dat is natuurlijk, omdat dat gestoeld is op wetgeving. Dus je moet natuurlijk ook zeker zijn tot in de detail van wat de situatie is, om zo ook advies te kunnen geven. Dus ik denk, maken we het complexer?
Elke:Eigenlijk niet, omdat we moeten ingaan net op die complexiteit. Dus we gaan dan net die vragen stellen, die we nodig hebben, om daarnaartien eigenlijk die vertaalslag te maken in een net begrijpbare manier na de klant of na de werknemer naartoe van oké, wij hebben al die informatie opgevraagd, maar nu zit het zo Zodat wij achterliggend eigenlijk al die redeneringen en die gedachtegangen, dat we moeten volgen, voor eigenlijk een correcte kwalificatie van iets te kunnen maken, eigenlijk te gaan voorleggen. Dus eigenlijk, wij maken het niet complexer, wij maken het eigenlijk net simpeler voor hun, door hun antwoord te bieden op de vraag.
Lorenz:Het is een beetje een kippen-ij-verhaal, toch. Als het complex wordt, dan gaan ze consultants inschakelen. Maar het is niet, omdat er consultants worden ingeschakeld, dat het dan complex wordt, zeg maar.
Elke:Ja, het is gewoon een gevoelige materie, denk ik, Omdat het dan net zo met die wetgeving te maken heeft en omdat we het dan ook net goed willen doen als is weten. dan is er een mogelijke richtingsico in voor dit land.
Jop:Ik denk dat dat vaak ook wel te maken heeft met het feit, dat, als je met een klant spreekt ik zeg altijd een klant, nu is het vaak een groot bedrijf en je spreekt met iemand binnen die organisatie. Die zijn vaak heel gericht op hun eigen zaken En jij stelt zeer brede vragen, omdat je moet alles weten, voordat je kunt gaan oplossen, zal ik maar zeggen Dus, waar komt daar dan de perceptie van die klanten? Waarom vraagt hij nou nu allemaal? Dat is toch totaal niet relevant, en wat voor?
Jop:hun dan misschien niet zo relevant lijkt, blijkt dan wel heel relevant te kunnen zijn op de lange termijn. Dus de korte termijn-perceptie is dat misschien. ja, die vragen veel te veel, en ze maken het te moeilijk. Wij moeten dat weten, om dan eigenlijk heel specifiek te gaan zeggen zo lossen we het op, en dan op lange termijn is het altijd eenvoudiger. Maar nobody likes change. Dus dat is altijd wel een strijd, maar zeer interessant.
Lorenz:Allright, super. Ja, ik denk, dat we een heel uitvoerig en heel interessant gesprek hebben gehad tot nu toe. Maar waarvoor de podcastvertrouwen eigenlijk ook vooral dient, is, om in de wak student een, de wanneer het juiste netwerk aan te reiken, het juiste carrièreadvies te geven, om je eigen carrière te ontwikkelen, want niet iedereen heeft de luxe van een sterk en breed netwerk. Sommige mensen moeten gewoon eenmaal op hun eigen gaan uitzoeken, en daarom sluiten we altijd traditioneel af met de vraag, wat de beste carrièreadvies is, die jullie tot nu toe hebben gekregen en van wie Mijn eerste werkervaring had ik een manager, die mij als visie had gegeven, durf vragen te stellen.
Hafsa:Maakt niet uit, of je duizend vragen stelt, één vraag, twee, drie. Het is beter, dan geen vragen te stellen, want uiteindelijk de persoon, aan wie je al die vragen stelt, heeft ook ooit op dezelfde positie als jou gestaan, en dus die begrijpt ook of, die zou toch moeten begrijpen, dat je al die vragen hebt. Het is alleen op die manier, dat je eigenlijk jouw job goed gaat kunnen uitvoeren en gaat kunnen weten, waaraan en waaraf. Dus laat jou zeker niet afschrikken, dat je die vragen stelt.
Hafsa:Het is misschien soms niet altijd even leuk, om zoveel vragen te stellen. Maar zie wel, dat je die vragen stelt En dat je ook ergens noteert, als je de antwoorden krijgt, dat je ze ook niet tienduizend keer opnieuw stelt. Maar in het algemeen denk ik, dat jullie dat ook kunnen beamen Liever vragen stellen dan geen vragen stellen.
Lorenz:Ja, en dan vooral je OneNote helemaal volpinnen met alle antwoorden. Elke, wat is het beste advies, dat je ooit hebt gekregen?
Elke:Ja, dat klinkt misschien ook zo logisch of zo, maar dat is van een manager, dat ik heb gekregen, en hij zei van ja, elke structuur is echt heel belangrijk, en dat klinkt heel logisch. Maar dat is misschien ook deels met noteren en durven vragen stellen. Maar je moet echt weten, wat je aan het doen bent en ook, waar je naartoe wilt. Want als je niet de vraagstelling goed begrijpt en dan eigenlijk niet bijvoorbeeld de mogelijkheden, dan ben je eigenlijk verloren, want dan doe je wel iets, maar je hebt het over zich, niet meer.
Lorenz:Je bent een ongeleid projectiel dan.
Elke:Ja, en dat kan wel lang. Hoe gaan bijvoorbeeld ook als student, als je aan het studeren bent, van het ene hoofdstuk naar het andere, maar als je die structuur hebt? dat klinkt heel logisch maar dat is echt heel belangrijk, om het volledige overzicht en alles te kunnen begrijpen.
Jop:Allright. Ja, het beste advies, dat ik al gehad heb, is eigenlijk gewoon van een kamerad, die er zelf ook niks van kende, maar hij bleek wel gelijk te hebben. Toen we nog aan het studeren waren, zei hij gewoon tegen mij misschien moeten we gewoon springen, en we zien wel, waar we terechtkomen. En misschien gaat het fout, en misschien maken we de foutkeuze, maar dan kunnen we nog veranderen, of misschien zit het wel goed. In mijn geval ja, deloitte is mijn eerste werkgever, dus ik ben gesprongen. Ik wist totaal niet, waar ik aan begon, maar ik heb wel die keuze gemaakt en gewoon gesprongen, want je gaat toch nooit honderd procent zeker zijn van je job We zijn vaak allemaal economisten of rechtenstudenten of whatever, maar op het eind van de dag is dat niet een beroep.
Jop:Ik heb nog nooit een kleine van vijf jaar gezien, die zegt, ik wil later tax consultant worden. Dat is iets, waar je een beetje moet ingroeien, waar je waarschijnlijk niet zo heel goed kent als je opgroeit, maar wat zeer interessant kan zijn, als je gewoon springt, om die sprong te wagen, dan komt dat meestal wel goed En een beetje je buikgevoel volgen, als je voor meerdere bedrijven solliciteert en je komt met de Lloyd praten en je gaat met een andere Big Four praten en je hebt een veel beter gevoel bij die andere Big Four, dan ga alsjeblieft naar die andere Big Four en volg je je gevoel daar een beetje in, en dan komt dat altijd wel goed.
Lorenz:Oké, deurvragen. vragen stellen over structuur en buikgevoel volgen.
Hafsa:Yes.
Lorenz:Alright, super Dankjewel voor jullie tijd en moeite, En dan gaan we deze podcast afsluiten en gaan we ook ons buikgevoel volgen, want er zijn nog heel veel broodjes en er is nog genoeg koffie. Dus ja, eerst vooral bedankt voor jullie tijd en dan bij deze Dankjewel, dankjewel.