Podcast for Talent

Strategy Consultant @ McKinsey & Company

Lorenz Streffer Season 2 Episode 3

In deze aflevering gaan we in gesprek met Tycho de Saeytyd, associate en strategy consultant bij McKinsey & Company. Hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen en geeft zijn mening over het beroep als strategy consultant. 



Wilt uw bedrijf ook deelnemen aan de Podcast? Neem dan contact op via lorenz@tahu.be of volg ons op Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven van volgende afleveringen.


Lorenz Streffer:

In deze aflevering van de Podcast for Talent gaan we in gesprek met Tycho de Saaitijd. Tycho is een associate en switcher consultant bij McKinsey, en hij vertelt over zijn persoonlijke ervaringen en geeft hierbij zijn eigen meningen. Hiermee staat hij dus niet represent voor McKinsey in zijn geheel, maar desondanks is het een zeer interessante en inzichtrijke podcast geworden en ben ik heel blij, deze met jullie te mogen delen. Veel luisterplezier. Welkom bij de podcast voor talent, waar we op zoek gaan naar de antwoorden op jouw vragen. Vandaag hebben we een heel speciale aflevering, want we hebben de eerste van de big three te pakken.

Lorenz Streffer:

De big three zijn de drie grote strategic consultant firms. Wie ze zijn en wat ze doen, ga ik zo meteen aan onze spreker, tycho, overlaten. Maar ik ben heel blij, dat we deze aflevering vandaag kunnen opnemen, want ik heb al heel veel vragen gekregen over dit soort bedrijven, en er hangen ook heel veel vragen rond deze soort bedrijven En ook zeker rond het beroep en wat ze doen. Dus ja, tycho, ik ga stoppen met praten, ik ga het woord aan jou laten, en om Om te beginnen, zou ik aan jullie willen vragen, om je kort voor te stellen, wie je bent, wat je doet en waarom je ook vandaag hier zit, misschien.

Tycho de Saeytyd:

Ja, super Heel blij, om hier te zijn, en dankjewel voor de uitnodiging. Ik ben Tycho. Ik werk als consultant, als associate bij McKinsey Company in Brussel. Ik ben daar een drietal jaar geleden gestart als entry level, dus als junior associate, nadat ik daarvoor ook anderhalf jaar bij Telenet heb gezeten. Dus daar heb ik ook verschillende rollen gedaan bij Telenet, en daar heb ik in contact gekomen met de strategiewereld en zo eigenlijk via een onverwachte weg terechtgekomen bij McKinsey. En nu zijn we drie jaar verder, en ik zit er nog steeds.

Lorenz Streffer:

Als ik me niet vergis, heb je ook in die tijd een online cursus gevolgd. Ja, harvard Business School. Correct, kun je misschien even kort vertellen, wat?

Tycho de Saeytyd:

dat is Ja. Dus dat was tijdens de coronatijden nog Was ik naast mijn job bij Telenet nog een beetje op zoek naar een extra uitdaging, of toch zeker op academisch vlak, en ik heb toen online wat opzoekwerk gedaan naar verschillende opleidingen, en je hebt zo een aantal online opleidingen van zowel Harvard Business School, maar ook van Cambridge etc. En nu bleek dat het core-programma van Harvard Business School, wat een volledig online programma, best toegankelijk was, en dan moest je een aantal testen doen en een aantal vragen beantwoorden online, maar kon je vrij snel mee beginnen, en ik heb dat gedurende dat traject een drietal maanden duurt, en dat bereidt jou eigenlijk een beetje voor op de professionele wereld met iets meer de focus op praktische zaken en praktische toepassingen van een aantal theoretische modellen.

Lorenz Streffer:

Ja, het is wel een volledig online cursus, maar je hebt bijna wekelijks een paar deadlines, die je moet Ja zelfs bijna dagelijks, bijna dagelijks.

Tycho de Saeytyd:

Oké, dat is een vrij intensief programma.

Lorenz Streffer:

Ik weet niet, of het vandaag de dag nog exact is, zoals het een aantal jaren geleden was maar het was bijna dagelijks, waar er een aantal examens, die je moest gaan afleggen Ja, ik ga zo meteen nog wat verder op induiken, want dat is volgens mij ook heel belangrijk geweest voor de voorbereiding voor je sollicitatieproces bij McKinsey. Maar ja, dan misschien de belangrijkste vraag, om mee te starten, is ja, wat is McKinsey eigenlijk?

Tycho de Saeytyd:

Ja, dus McKinsey is een wereldwijde strategy consultancy bedrijf, die eigenlijk gaan focussen op een aantal strategische vragen. Dus ons werk is in grote mate vergelijkbaar met een aantal bekende consultancy bureaus zoals een Deloitte of een PwC of een EY. Ik denk, het ene verschil dat daarop zet, is, dat wij ons echt uitsluitend gaan focussen op die strategische vraagstukken, en dat zijn niet alleen problemen. Vaak hebben de mensen het idee, dat dat enkel problemen oplossen zijn, maar dat is zeker ook het gaan uitwerken van een aantal opportuniteiten. Wij doen dat wereldwijd. Wij werken zowel in België, maar zeker ook in Europa en breder. Dus naarmate je zelf het globale aspect wilt opzoeken, heb je echt de opportuniteit, om overal in de wereld te gaan werken voor een tal van onderwerpen. Het is steeds een strategische angle, maar het gaat over alle industrieën heen en over alle soorten topics heen.

Lorenz Streffer:

Misschien moet je dan eens kort uitleggen wat is uw rol dan als strategy consultant precies? We hebben in de vorige podcast de piramide van de consultant aangehaald. Je hebt strategie, implementatie en operationeel. Maar wat doet een pure strategy consultant dan?

Tycho de Saeytyd:

Ik zelf zou niet per se dat onderscheid maken tussen strategie, implementatie en operationeel, want ik denk, dat er een strategisch aspect is aan elk van die drie. Een strategieconsultant aan zich gaat zich eigenlijk gaan focussen op een aantal vraagstukken, die een zeer grote impact hebben op een bepaalde organisatie. Vaak heeft dat een lange termijn impact, dus zij gaan daarna gaan kijken, wat onderscheidt dat? wat is het verschil tussen een strategieconsultant en een meer algemene consultant of een bredere consultant is, dat die vraagstukken heel vaak top of the agenda zijn van het executive board. Dus vaak is er iemand, die in het ex-co zit, die een bepaald idee of een bepaald topic heeft, die wil uitwerken, waarvoor hij dan een strategie consultancyant die bedrijf gaat onder de hand nemen, of ze kunnen dat ook intern zelf doen, of ze gaan naar een strategiebureau onder de hand nemen. Nu, wat mijn functie als strategieconsultant zelf inhoudt, is natuurlijk, dat is een beetje stapsgewijs.

Tycho de Saeytyd:

Dus eerst is er een bepaald probleem of opportuniteit. Die ga je gaan vertalen in een aantal. Je gaat het eigenlijk opdelen, opdelen in een aantal kleinere problemen of kleinere stukjes, en die ga je dan één voor één verder gaan uitwerken aan de hand van data-analyses, interviews met interne mensen, bij de cliënt zelf of bij externe experten, maar ook bij onze experten van McKinsey zelf, en daar ga je uiteindelijk een soort van aanbeveling gaan uiteenzetten, die dan effectief al dan niet door ons ook wordt geïmplementeerd. Dus we gaan daar later ook op focussen. Maar ik denk, de strategie consultancy wil niet zeggen, dat het enkel gaat over het definiëren van de strategie van een bepaald stuk en dan effectief het rapport afgeeft en dan vertrekt. Dat is niet zo, dat was misschien vroeger zo, en er zijn nog een aantal urban legends, denk ik. Maar dat stukje gaat vaak heel veel breder dan enkel het definiëren van een strategie.

Lorenz Streffer:

Oké, duidelijk. Dus, je gaat elke strategie uitwerken, samen met het executive level, en als we niet vergissen, zijn je projecten ook relatief kort. Bij andere consultancy firms kan dat soms zes à negen maanden duren. Is dat misschien wel het minimum? Bij jullie gaat dat volgens mij iets korter zijn, toch.

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, standaard zijn onze projecten inderdaad iets meer kort termijn. Dus zit dat tussen een periode van, laten we zeggen, twee of drie maanden, maar dat is ook niet altijd zo. Er zijn onget zijn er programma's, die een langere tijd duren. Het hangt een beetje af van wat het onderwerp juist is, van de cliënt. Ik denk aan grotere transformaties en ik denk aan een digitale transformatie. Daar is de duurtijd van zo'n programma vaak ook een aantal maanden, zij het niet een jaar of langer. Dus dat komt ook steeds meer voor langere projecten.

Lorenz Streffer:

Ik kan me wel voorstellen, hoe jij het nu omschrijft. Dat is wel echt een pressure test, elke keer opnieuw, als je zo'n project aangaat. Wat zijn volgens jou de dagelijkse vaardigheden, die jij gebruikt in je job?

Tycho de Saeytyd:

Ja dus, ik denk, als ik kijk naar mezelf, als ik kijk naar de zaken, die mij hebben geholpen, om te kunnen evolueren als strategie consultant, dan denk ik een drietal zaken. Enerzijds heb je de nieuwsgierigheid. Wat dat helpt binnen een bedrijf zoals McKinsey, is, dat je nieuwsgierig bent en dat je problemen wilt oplossen, dat je effectief de problemen enerzijds wil begrijpen, een oplossing voor wilt definiëren en dat ook effectief duidelijk moet gaan communiceren aan de cliënt toe, dat dat een vaardigheid is of een skill is, die wel belangrijk is. Anderzijds heb je het communicatief gedeelte. Je kan met een heel goede oplossing komen voor een bepaalde probleem of een heel goede implementatie komen voor een bepaalde opportuniteit, maar als je die niet op een duidelijke manier aan de man kan brengen of op een duidelijke manier kan communiceren, dan heeft dat vaak niet het effect, dat je wilt.

Tycho de Saeytyd:

Dus ik denk, de communicatieve vaardigheden, dat die best ook wel belangrijk zijn in een rol als consultant. En ik denk, het laatste is het probleemoplossend vermogen. Wij worden geconfronteerd met zeer complexe problemen, zoals ik zei, die vaak ook top of mind zijn van een ex-co-lid, dus die vaak niet op te lossen zijn met een eenvoudig antwoord. Dus dat oplossend vermogen en dat de kunde, om analytisch een probleem volledig te gaan ontleden en dat dan stukje per stukje te gaan oplossen. Ik denk, dat dat ook wel aan de kern ligt, van wat een succesvolle consultant bij de big three zoals die zei moet kunnen.

Lorenz Streffer:

Dus nieuwsgierigheid, communicatie en probleemoplossend denken. Over die communicatie je hebt tijdens een van onze vorige gesprekken daar een quote aan gehaald. Ik ben me niet helemaal zeker, hoe die precies ging, maar ik denk, dat het ongeveer als volgt ging Als je iets niet simpel kan uitleggen, dan heb je het volgens mij ook niet volledig beschreven. Kan je misschien die quote even toelichten.

Tycho de Saeytyd:

Ja, ik denk, dat het een quote is van Einstein. Ik kan mij vergissen, maar ik denk, dat het een quote van Einstein was, en daar komt het uiteindelijk helemaal op neer. En ik denk, vaak hebben grote bedrijven of bedrijven aan zich zijn zeer goed in het framen van zeer complexe problemen. Dus die hebben een vraagstuk, en dat lijkt waarschijnlijk zeer complex en zeer ingewikkeld, en heel veel afhankelijkheden et cetera. Ik denk, de kunde daar is, om het probleem in eerste zin super eenvoudig en super eenduidig te gaan definiëren, en dat is bijna 80% van het werk. Ik denk, dat, als je het probleem heel eenduidig en duidelijk kan definiëren, dan kom je vaak heel snel al tot de oplossing.

Tycho de Saeytyd:

Dus vandaar in die zin, wat hij ook aan onze consultants vragen, is, om eerst ervoor te zorgen, dat je het probleem heel goed begrijpt, dat je dat probleem eenvoudig en op een simpele manier kan gaan uitleggen, en dan is de oplossing vaak veel meer straightforward, dan je zou denken. Dus die focus ligt bij ons veel meer in het simplistisch definiëren van het probleem dan het zoeken en het creëren van een heel brede oplossing. Dus dat is vaak of dat is ook wat ik bedoelde met die oplossing, even met die quote dat daarmee veel meer de focus ligt dan puur en alleen op de oplossing.

Lorenz Streffer:

Ja, ik vind het wel heel interessant, want je zou denken, als je bij McKinsey gaat werken als strategy consultant en met de executives, die elke dag in contact staan, dat het eigenlijk heel, heel complex wordt en heel, heel ingewikkeld. maar eigenlijk gaan jullie een heel andere redenering toepassen En die alsjeblieft simpel, simpel mogelijk maken.

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, ja, het antwoord is een beetje genuanceerd. Dus de problemen zijn wel degelijk complex, en dat is vaak lastig, om op te lossen. Maar ik denk, met een duidelijke structuur, die je aanbrengt het is een beetje opnieuw die stapsgewijze aanpak van eerst en vooral begrijp je het probleem en ga je het probleem eenvoudig gaan definiëren en dat iedereen het begrijpt, dan ga je een bepaalde structuur aan toe leggen, zodat je weet van oké, het opkappen van jouw probleem en het dan stukje bij stukje aanpakken van dat kleine probleempje is een veel eenvoudigere manier, om het probleem te oplossen, dan het probleem in het midden.

Lorenz Streffer:

Ik heb hier ook een aantal stellingen, die we hebben opgesteld, en ik wil heel graag met u dat wel bespreken. Het zijn vaak clichés over uw beroep als strategy consultant, maar ook trends, die vandaag de dag spelen. En de eerste stelling gaat als volgt Strategy consultants komen met grote plannen, maar laten de implementatie overgaan aan anderen. Wat vind je van die stelling?

Tycho de Saeytyd:

Ik begrijp de stelling. Dat zijn dingen, die inderdaad worden gezegd. Mijn ervaring in de praktijk is echt het tegendeel. Ik denk, dat een aantal zaken daar aan de basis liggen. Enerzijds een probleem kan je niet eenduidig definiëren of gaan oplossen, zonder dat je gaat co-createn samen met de cliënt. Dus wat wij doen, is, wij werken op dagelijkse basis samen met de cliënt op alle lagen van de organisatie, om dat probleem te gaan oplossen en om een oplossing te gaan vinden. Dus dat zorgt er ook voor, dat een bepaalde denkrichting of een bepaalde oplossing, dat die gedragen wordt door de organisatie, omdat je die samen hebt gedefinieerd. Je weet niet alles, dus je hebt ook die kennis nodig, die in de organisatie aanwezig is, om bepaalde zaken te kunnen gaan oplossen. Dus die co-creation, dat zit er al mee. Anderzijds wij doen zowel pure strategieprojecten, maar wij doen ook implementatie van projecten, zoals ik juist aangaf. Een aantal van die langere programma's, zoals een digitale transformatie, daar zit implementatie ook mee in het grotere project. Dus dat doen we effectief, ook implementatie. En daaraan gelinkt McKinsey bijvoorbeeld.

Tycho de Saeytyd:

Een onderdeel van McKinsey is Orphos, en Orphos is eigenlijk een bedrijfje binnen McKinsey, dat is opgekocht geweest door McKinsey en dat is een global leader in implementatie van oplossingen. Dus zij doen effectief de implementatie van, laten we zeggen, een digitale transformatie gaan zij die initiatieven, die gedefinieerd zijn, ook effectief gaan implementeren. Dus wij hebben binnen McKinsey effectief die capaciteiten, om ook tot implementatie in te gaan. Dus ik denk, de dagen, dat je met een PowerPoint-tech kan langsgaan, waarin mooie oplossingen staan, gedefinieerd, en dat effectief gaat afleveren en dan van de klant vragen nu is het aan jou, die dagen zijn ook wat voorbij. In zekere zin denk ik ook nooit, dat zo'n businessmodel zou kunnen werken, en zoals ik zei, in de praktijk merk ik ook, dat dit wel helemaal anders eraan toe gaat.

Lorenz Streffer:

Je zegt, die die dagen voorbij zijn. Wat is er daar veranderd?

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, terecht gaan cliënten steeds de bar hoger en hoger stellen. De vragen, die worden gesteld, zijn zeer complex. Een eenvoudig antwoord op een powerpoint slide, dat dekt de lading niet. Dus aan ons wordt ook effectief voor advies gevraagd, maar ook advies, dat implementeerbaar is. Dus je kan niet gewoon enkel een voorstel doen, dat dan bij de implementatie toch niet feasible lijkt. Dus ik denk, dat er mogelijk vroeger maar dat gaat dan voor mijn tijd dat er dan wel nog puur werd gevraagd voor enkel strategisch advies, dat dan daarna mogelijk problemen bracht bij de implementatie. maar ik denk, nu wordt daar zo nauw opgezet door die cliënten en rightfully so dat die implementatie ook kan lukken, en daardoor word je eigenlijk altijd de facto mee ingetrokken in ten op z'n minst een stukje van de implementatie. Dus ik zie dat vandaag ook niet meer gebeuren, dat welke consultancybureau dan ook zijn handen volledig kan afhouden van de implementatie.

Lorenz Streffer:

All right, duidelijk Een andere stelling Met AI en advanced analytics wordt strategy consulting overbodig. Ja, ben je al eens geconfronteerd met die stelling?

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, als ik de stelling hoor ik denk, ai impacteert elk bedrijf, elk bedrijf, hoe groot of hoe klein het ook is, ongeacht in welke industrie of ongeacht, welk servicemodel dat zij ook hebben, waaronder ook McKinsey absoluut. Mckinsey wordt absoluut geïmpacteerd door AI, ik denk, als je het even opsluit, in de werking binnen McKinsey zelf en dan de werking van onze cliënten. Ik denk intern, en dat is ook publieke informatie wij waren een van de eerste, om AI echt volledig te gaan omarmen, ook gen-AI, en wij hebben bijvoorbeeld onze interne LLM-model, een soort van chat-GPT gebouwd, die heet Lily en die eigenlijk alle informatie van de afgelopen honderd jaar in een chatbot heeft gestoken, waar hij dus effectief aan kan querien en vragen aan kan stellen en die jou richting de juiste bronnen kan gaan sturen. Dus die helpt jou zo wel bij het oplossen van het probleem, door jou de juiste bronnen te leveren, maar ook door het geven van een aantal relevante informatie, die in die bronnen beschikbaar is.

Tycho de Saeytyd:

Dus op die manier hebben wij IA'en zeer snel omarmd en gebruiken wij dat ook bijna dagelijks in elke mogelijke context. Ik denk, dat dat vooral onze interne werking is. Dus onze interne werking is inderdaad veranderd, maar op een positieve manier. Het heeft ons versterkt, om efficiënter, sneller en tot betere oplossingen te kunnen komen. Ik denk naar de buitenwereld toe. Heel veel van de vragen, die wij vandaag de dag krijgen van onze cliënten, die hebben wel een stukje AI daarin zitten. Dus vandaar, dat wij er ook niet omheen kunnen. Dat is eigenlijk een dagdagelijks stuk, waar je mee geconfronteerd wordt. Nu hebben we binnen McKinsey ook Quantum Black. Dat is eigenlijk een beetje de eter technische kant van McKinsey, en zij bouwen dagelijks toepassingen, die AI gerelateerd zijn. Dus zij gaan effectief AI toepassingen gaan bouwen voor onze cliënten En samen met hen dat effectief gaan programmeren, gaan implementeren en gaan testen. Dus die kennis zit zowel bij ons, maar ook gebruiken wij het zelf, om beter te kunnen werken Op een dagelijkse basis.

Lorenz Streffer:

Ja, wel heel interessant, dat jullie ook eigen AI's gaan ontwikkelen.

Tycho de Saeytyd:

Ja, en daar waren we heel snel mee. Dus dat is echt al een aantal jaar, dat hij actief is, en als je kijkt naar het gebruik daarvan, dat is ongelooflijk. Die adoptie is supersnel gegaan. Er zit ook continu een team op, die dat eigenlijk verbeteren en die constant ervoor zorgen, dat dat programma zoals je weet, gaat allemaal heel snel, dat dat ook mee-evolueert. Dus in die zin denk ik, dat wij een van de eersten waren, om daar effectief op te springen en dat ook naar ons voordeel te gaan, kunnen gebruiken.

Lorenz Streffer:

Ja naar ons voordeel te gaan kunnen gebruiken Ja, heel vet. Ik heb misschien nog één vraag daarover Als je nu student bent en je zit op de schoolbanken, je hebt je laatste jaar, master, waar waarschijnlijk geen AI-cursus aan vastkomt. Maar je weet wel, dat je, eens je op de arbeidsmarkt zit, je elke dagelijks wordt geconfronteerd met een AI, om die zelf te gebruiken bij jouw klanten. Hoe kan ik mij als student voorbereiden op het gebruik van die?

Tycho de Saeytyd:

AI? Ja, dat is een heel goede vraag, en ik denk, enerzijds heb je natuurlijk een aantal studies, waar AI ingebakken zit in een studie Denk aan computerwetenschappen of handelswetenschappen, handelsingenieur etc. Maar ik denk, voor de studies, die daar niet meteen een directe aanraking hebben, zijn er een aantal zaken, die je wel kan doen. Ik denk, en heel veel mensen doen dat al is het gebruik van een LLM-model zoals JetGPT of DeepSeq etc. Ik denk, door gewoon het gaan gebruiken van die technologieën en jou vertrouwd te maken met hoe die technologieën werken en hoe dat jouw input tot een bepaalde output kan leiden. Dat helpt al sowieso, want je gaat dat hoe dan ook op een manier tegenkomen. Al is het een Microsoft Co-Pilot bij een of ander bedrijf, waar je mee moet werken, of een LNL-model, zoals wij ook zelf hebben gebouwd. Ik denk, dat is één.

Tycho de Saeytyd:

Twee daarnaast de technologiemarkt, en zeker het stukje rond de AI gaat ontzettend snel. Dus er zijn bijna maandelijk nieuwe updates, er komen nieuwe spelers in de markt et cetera, en ik denk zeker, als dat technologisch aspect jou in een zekere mate interesseert, op de hoogte blijven van welke zaken, die spelen, en op de hoogte zijn van de technologieën, die zich ontwikkelen, dat geeft jou natuurlijk een voordeel, om daar ook zelf op te kunnen inspelen. Dus ik denk, wat je daar concreet kan doen, is gewoon zorgen, dat je jezelf ook voldoende inleest en dat je voldoende informatie kan verwerken, die ook beschikbaar is. Dus zowel het gebruiken als het op de hoogte komen van de evoluties en trends in die technologiemarkt lijken mij twee concrete zaken, die je kan doen, als je daar interesse in hebt.

Lorenz Streffer:

Oké, duidelijk. Dan heb ik nog een laatste stelling, en die gaat als volgt McKinsey neemt enkel mensen aan van topuniversiteiten. Misschien, om die stelling wat uit te breiden McKinsey neemt enkel mensen aan met de allerbeste punten. Ik denk, dat dat ongeveer een gelijkarige stelling is.

Tycho de Saeytyd:

Hoe met de allerbeste punten. Ik denk, dat dat ongeveer een gelijkarige stelling is. Hoe was dat bij u? Ja, het is weer zo'n beetje een hardleerse cliché, die blijft bestaan. Opnieuw, als ik kijk naar mijn eigen ervaring, is dat allesbehalve zo.

Tycho de Saeytyd:

Ik bedoel, in mijn teams werk ik met mensen, die filosofie hebben gestudeerd, die geschiedenis hebben gestudeerd, die een PhD hebben in alle soorten of de meest diverse topics, maar ook met mensen, die al een heel aantal jaar ervaring hebben in de industrie. Dus je hebt echt een zeer breed scala aan profielen en mensen, die bepaalde topics hebben gestudeerd. Nu, ik denk, veel eerder dan het zoeken naar mensen met het mooiste label op hun diploma bepaalde topics hebben gestudeerd, ik denk, veel eerder dan het zoeken naar mensen met het mooiste label op hun diploma of de hoogste resultaten zijn wij op zoek naar mensen, die anders denken Zijn, mensen, die durven denken buiten de status quo, en mensen, die zichzelf durven duwen en ze zelfs pushen uit die comfortzone en op hun eigen manier en op authentieke manier te kunnen gaan denken. Dat dat soms gekoppeld gaat met mensen, die effectief goede resultaten beharen aan topuniversiteiten, dat ga ik zeker niet ontkennen. Maar er is ook een heel groot deel van die mensen, die daar niet onder vallen. Die vallen niet onder die topuniversiteiten en die topresultaten, maar dat zijn wel mensen, die hun eigen manier van kind zo fijn En dat zie ik op een dagdelijkse basis Dat je in een team zit met mensen, die super divers en super breed denken En die elkaar kunnen challengen.

Tycho de Saeytyd:

Ik bedoel, ik zit nu zelf ook op een project met mensen, die rechten hebben gestudeerd, met mensen, die geneeskunde hebben gestudeerd, met mensen, die ik zeg het geschiedenis hebben gestudeerd. Het gaat zo breed En veel meer dan enkel die topstudenten uit Stanford of Harvard. Dat is niet meer zo. Dat is zeker niet zo, en dat heb je overal. Overal zie je, dat de diversiteit van profielen juist de sterkte is, die wij vanuit McKinsey kunnen aanbieden.

Lorenz Streffer:

Wauw, oké, ik ben een beetje verbaasd. Filosofie, geschiedenis, ja, die profielen komen zeker voor. Ik ben een beetje verrast, dat dat ook aan bod komt bij McKinsey. Zeker wel, dat had ik zo nu meteen in gedachten. Ja, ik heb misschien nog een laatste vraag, om die stelling even af te ronden, voor u Wat maakte dan, dat jij voor McKinsey koos? Je hebt al gezegd, dat je bij Tailnet ook een wat stretch hebt gedaan. Je hebt de Harvard Business School gedaan. Maar waar gaf de doorslag voor u, om voor McKinsey te kiezen?

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, in de essentie waren er drie zaken, waar ik naar op zoek was, en die hebben me eigenlijk een soort van natuurlijk geleid naar McKinsey. Ik denk, eerst en vooral was ik op zoek naar verdere persoonlijke ontwikkeling. Dus ik was op zoek naar een bedrijf, dat enorm veel waarde en tijd hechtte aan mijn persoonlijke ontwikkeling, waar mijn leercruven super stijl was en waar ik geholpen ging worden in het ontwikkelen van zowel soft als hard skills. Dat is één. Anderzijds was ik op zoek naar een effectieve uitdaging, dus een uitdaging, die verder gaat dan wat voor mij toen een soort van 9-to-5-job was.

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, je kan nog steeds die uitdaging hebben in een 9-to-5-job, maar voor mezelf was ik op zoek naar een plek, waar ik effectief werd uitgedaagd op dagelijkse basis, op een intellectueel niveau, dus dat ik op dagelijks basis voel, van hier I need to go the extra mile. Dat was een tweede. En een derde en klinkt misschien een beetje cliché, maar was ik op zoek naar een plek, waar ik echt impact kon maken, zeker ook op jongere leeftijd. En ik denk, als je die drie zaken combineert, dan is er een pad richting strategy consulting, en voor mij sloten dan het beste aan bij McKinsey. Nu, ik kan me inbeelden, dat die drie zaken gecombineerd ook een ander pad kunnen leiden, maar voor mezelf hebben die drie zaken er wel toe geleid, om effectief dat pad richting McKinsey te gaan ontdekken.

Lorenz Streffer:

Allright, dus persoonlijke ontwikkeling, een uitdagende omgeving. En het derde was Impact genereren Impact, ja, je zegt, dat is misschien een cliché, om te zeggen impact, maar hoe voel je je dan, dat je van dag in dag impact maakt?

Tycho de Saeytyd:

Ja, en ik denk, dat dat voor mij echt wel de allerbelangrijkste factor of iets, wat ik op dagelijkse basis effectief zie, is, de zaken, die wij of de topics, die aan ons worden gevraagd, en de zaken, waar wij mee gaan helpen of advies over verlenen, die hebben effectief een grote impact op de organisatie. Denk maar aan een bedrijf, die een nieuwe groeistrategie wil ontwikkelen, een bedrijf, die zich opnieuw wil positioneren in de markt, een bedrijf, die de kosten wil verlagen, etc. Die zaken en die keuzes, die je daar maakt, die hebben effectief een grote impact op het dagdagelijkse bestaan van dat bedrijf. Dus, als je een nieuwe groeijsstrategie gaat uittekenen, dat gaat een enorm effect hebben. Dat ongetwijfeld gaat dat een effect hebben, net zoals, als je bepaalde optimalisaties doet in bepaalde processen, dat gaat voor heel veel mensen in die organisatie een verandering teweeg brengen. Dus die impact, die heel tangible impact, dat is echt een enorme drijfveer.

Lorenz Streffer:

En superfijn en satisfying, om effectief te gaan doen. Ja, het tweede, wat ik even wil inpikken, is een uitdagende omgeving, en we hebben daar ook al eens de quote besproken To create an unrivaled environment for exceptional people. Dat is ook iets, dat McKinsey daarvoor schuift. Kan je eens een voorbeeld geven van zoiets? Want dat klinkt, om heel eerlijk te zijn, als een soort van buzzword-slogan, zoals er heel veel zijn bij bedrijven. Maar kan je eens een voorbeeld geven van die quote?

Tycho de Saeytyd:

Hoe zie jij dat? Ja, en ik denk, er zijn heel veel voorbeelden over te geven, maar ik denk, het mooiste voorbeeld, dat je hebt, binnen McKinsey, is eigenlijk het hele stukje rond mentorship en coaching en specifiek het stukje rond de dagdagelijkse coaching, die je echt gewoon in elk project, in elke situatie gaat krijgen. Wat bij ons werkt, is, dat je eigenlijk op verschillende momenten tijdens het jaar dus je hebt zowel tijdens jouw project, kan je eigenlijk dagelijks en wekelijks feedback vragen. Die gaan we ook geven. Dus we zijn een heel, heel sterke feedbackcultuur. Dus dan krijg je al feedback van jouw project. Dan heb je op het einde van jouw project heb je soms van end of study nog eens een feedbackmoment. Je hebt daartussen nog een aantal mentors, dat zijn meer senior profielen, die jou ook gaan helpen met het creëren van opportuniteiten.

Tycho de Saeytyd:

Dus die gaan ook constant involvd zijn in jouw professionele ontwikkeling. En daarnaast heb je dan ook nog eens meerdere keren per jaar een soort van review moment, waarbij ook nog eens heel jouw performance effectief wordt gereviewd. Dus ik denk, al die zaken samen zorgen ervoor, dat je echt op dagelijkse en op wekelijkse basis heel nauw wordt opgevolgd en wordt geholpen met jouw ontwikkeling. En ik denk, die coaching en die eerlijke feedback en ook die moeilijke feedback, die vaak ook heel moeilijk is, die dat zo ingebakken is in onze cultuur. Ik denk, dat dat effectief die omgeving creëert voor die mensen, die effectief op zoek zijn naar die uitdaging Champions League niveau Letterlijk En ik denk zeker de feedbackcultuur, die wij hebben.

Tycho de Saeytyd:

Dat is, denk ik, het punt, waar ik het meest fier op ben voor het lijf, dat ik nu voor werk, omdat dat ga je gewoon veel minder zien in andere organisaties En dat is ook heel moeilijk, om in te ontwikkelen En effectief in stand te houden. Want, zoals ik zei, het is niet alleen maar van je bent goed bezig en blijf zo verder doen. Het zijn ook die moeilijke gesprekken, het zijn ook die gesprekken van dit zien, we gebeuren, en zo gaan wij jou helpen, om dat effectief te gaan verbeteren. En die moeilijke feedback, dat is ook een beetje cliché, maar dat helpt jou eigenlijk veel meer dan de positieve feedback, maar daar ook effectief concrete acties aan koppelen. Dat is iets, dat voor mij ongezien was, en dat, denk ik, een van de mooiste zaken zijn, die je hebt, als je werkt bij McKinsey.

Lorenz Streffer:

All right, ja ik vind het heel mooi, dat je zegt, eerlijke en harde feedback, want dat is gewoon, hoe dat feedback werkt, en ik denk, dat bij heel veel andere organisaties dat wordt verbloemd. Ik denk, dat McKinsey daar misschien ook onnatte tussenuit steekt, om daar direct in te zijn. We kunnen natuurlijk nu niet mij of uw feedback geven in dit gesprek, maar er zijn heel wat studenten, die even de dag van vandaag of andere young professionals, die aan het werken zijn, die eigenlijk wel het ambiëren, om bij McKinsey te gaan werken, en zich nu aan het voorbereiden zijn op het selectieproces, de sollicitatieprocedure. En wat daar een heel bekend stuk bij is, is het case interview. Laat me misschien kort even uitleggen, wat een case interview precies is, en daarna wil ik ook even horen van u Wat zijn de common mistakes, dat een student maakt of iemand maakt tijdens zo'n proces.

Tycho de Saeytyd:

Ja, dus, het case interview is inderdaad een integraal onderdeel van ons applicatieproces, en ik denk, een case interview valt te definiëren als een zeer realistisch scenario, dat wij tegenkomen bij vraagstukken van onze cliënten, die wij gaan voorleggen aan een potentiële kandidaat, om dan te gaan kijken, hoe zal die persoon dat effectief gaan aanvliegen, om dan te gaan kijken, hoe die persoon dat effectief zal gaan aanvliegen. Wat wij geven, is wat context over hoe dat case eruit ziet, en dan gaan wij samen met de kandidaat naar een oplossing komen of naar een aanbeveling komen, en dan kijken wij naar, hoe die persoon dat probleem effectief zou gaan oplossen. Dat is, wat een case interview is. Ik denk, om de link te maken naar de pitfalls, die we daar zien, of de common mistakes, zijn een aantal zaken Enerzijds practice makes perfect volledig mee akkoord. Heel veel mensen bereiden zich goed voor rightfully so op zo'n case interview.

Tycho de Saeytyd:

De enige of een van de pitfalls, die ik daar zie en dat is dan voornamelijk vanuit mezelf, hoe ik het heb ervaren is, dat je je te veel gaat vasthouden aan een bepaalde structuur of aan een bepaald model of een bepaald framework en dat je dat ongeachte case in dat framework gaat willen duwen, en dat is zeer lastig natuurlijk, want de cases, die je bij ons krijgt, zijn niet per se altijd de doorgaans-case interviews. Als je dat dan probeert, te gaan duwen in zo'n standaard framework, dat werkt soms vaak meer tegen jou, dan dat het jou helpt. Dat zien we best wel vaak gebeuren. Ik denk, een ander common mistake ik spreek dan voornamelijk uit mijn eigen ervaring is het, te hard gefocust zijn op het vinden van een oplossing. Ik denk, wij zijn veel eerder geïnteresseerd in, hoe je tot een oplossing komt en jouw denkrichting en manier van denken, dan dat je heel snel tot een bepaalde oplossing komt.

Tycho de Saeytyd:

Je kan het een beetje vergelijken met vroeger althans bij mij toch zo in de lagere school was de juf of meester veel meer geïnteresseerd in jouw berekeningen, zeker bij wiskundeberekeningen, dan het effectieve antwoord, en die analogie gaat eigenlijk volledig op. Wij zijn ook veel meer geïnteresseerd in, hoe dat mensen een bepaald probleem aanpakken, hoe dat zij dat structureren en in stukjes opkappen, dan effectief de effectieve aanbeveling, die op het einde van het case interview wordt gelianceerd.

Lorenz Streffer:

Allright, oké, dus je moet je redenering heel duidelijk kunnen weergeven, nog niet te hard vasthouden aan die vaste modellen en vaste structuren.

Tycho de Saeytyd:

Ja, mijn instinct ja.

Lorenz Streffer:

Nee, ja, ja, heel duidelijk. Hoe heb jij je nu voorbereid op dat selectieproces En wat vond?

Tycho de Saeytyd:

jij ook het moeilijkste daaraan? Ja, ik denk, ik heb mezelf voorbereid, zoals vele, vele kandidaten, door online best wat case interviews te gaan doen, door met vrienden te oefenen, met familie te oefenen.

Lorenz Streffer:

Zijn er specifieke sites.

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, er zijn heel wat sites. Ik denk, het is moeilijk, om te zeggen, welke site wel zou werken en welke site niet zou werken. Je hebt een aantal bekendere sites, zoals Victor Cheng. Dat is, wat heel veel mensen gebruiken. Ik zou niet per se zeggen, dat dat beter is dan een andere. Helemaal niet.

Lorenz Streffer:

Het is maar, om een voorbeeld mee te geven aan de seks.

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, dat er online heel wat websites te vinden zijn, die ze kunnen gebruiken. Maar ik denk, de belangrijkste focus ligt wel op het ontwikkelen van die problem-solving muscle. Dus wat ik juist ook zei, dat is een van de belangrijkste zaken, denk ik, om te werken als strategy consultant, om dat probleemoplossend vermogen te hebben En ja, die spier, die heb je misschien wel ergens in jou maar om die effectief te gaan ontwikkelen en een soort van als tweede natuur te gaan laten naar boven komen tijdens zo'n case interview. Ja, dat vergt wel wat training, dus vandaar, dat ik ook best wel wat case interviews heb gedaan.

Tycho de Saeytyd:

Anderzijds is het ook een beetje inlezen in de industrie, waar je geïnteresseerd bent, in het bedrijf zelf etc. Maar dat geldt waarschijnlijk voor veel van die interviews, die je doet, bij welk bedrijf je het ook doet. Maar voor mij heeft dat ook wel best wel geholpen, om een beetje kadering te krijgen bij een aantal problemen of trends, die we zagen in de bredere context of industrie. Dus ik denk, dat dat de twee grote zaken zijn, die je hebt gedaan, dus zowel het comfortabel worden met het maken van case interviews of het oplossen van case interviews als het krijgen van context, van een beetje de bredere globale trends en bepaalde industrieën, om daar ook op te kunnen inpikken.

Lorenz Streffer:

Wat ik zeker nog wil meegeven aan de luisteraars, en wat ik altijd als laatste vraag stel, is eigenlijk de volgende, om eens gewoon na te denken als je jezelf nog één keer zou kunnen spreken, drie jaar terug of vijf jaar terug, toen je nog student was, wat zou een advies zijn, dat je jouw jongeren zelf zou geven, voordat je begint aan je carrière?

Tycho de Saeytyd:

Ja, En bedoel je dan tijdens, dat je nog aan het studeren bent of tijdens, dat je op zoek bent naar een bepaalde functie? Laten?

Lorenz Streffer:

we het zo zeggen misschien is er een moment geweest in het einde van je studies of toen je bij Telenet werkte, waar je dacht, toen was ik misschien niet echt naar de juiste zaken op zoek, of ik pakte het niet op de juiste manier aan. Als ik terug zou kunnen gaan naar dat moment, zou ik tegen mijn jongen zelf dit advies geven.

Tycho de Saeytyd:

Ik denk opnieuw een aantal zaken. Ik denk eerst en vooral je moet fouten durven maken. Het is een enorme luxe, om zeer vroeg in jouw carrière al een idee te hebben van wat je later wilt gaan doen. Dat is een enorme luxe. Mensen, die dat heel vroeg in hun carrière vinden, dat is, ik zou bijna durven zeggen, toeval. Er zijn zoveel opties, om uit te kiezen, er zijn zoveel verschillende loopbaantrajecten, die je kan gaan doen, om meteen al een loopbaan te vinden, die jou effectief aan het hart ligt. Dat is een enorme sprong in het duister. Dat is één. Dus je moet die fout durven maken. Het is oké, om vroeg in jouw carrière verschillende keren te springen en verschillende keren te veranderen, als je voelt, dat dit niet volledig aansluit bij wat je graag wilt doen. Ik denk, dat dat is één. Dus durf die fout maken, durf fout kiezen. Dat is één. Twee en ik heb het er juist ook even al aangehaald is wees nieuwsgierig. En dat is natuurlijk een moeilijk imperatief, om te gaan zeggen wees nieuwsgierig. Maar ik denk, heel veel van de mooie opportuniteiten, die voorkomen tijdens jouw professionele loopbaan, komen uit nieuwsgierigheid, door met bepaalde mensen te gaan spreken, door te gaan luisteren Ik heb nu bijvoorbeeld deze podcast Supermooi Medium om erachter te komen, wat andere mensen doen bij andere bedrijven. Maar ik denk ook aan netwerkevenementen, ik denk ook aan business cases, ik denk ook aan andere business podcasts. Ik denk, door de nieuwsgierigheid, die je creëert, en te gaan luisteren, wat andere mensen doen, en jouw visie te verbreden, dat geeft gewoon dan weer nieuwe wegen aan, die je dan kan ontdekken. Ik denk, dat dat een tweede is, en ik denk als laatste zeker, als je eens, dat je jouw eerste job hebt gedaan en je bent misschien op zoek naar jouw tweede job, probe eens, dat je jouw eerste job hebt gedaan en je bent misschien op zoek naar jouw tweede job is.

Tycho de Saeytyd:

Probeer, goed te begrijpen of wees eerlijk met jezelf, waarom je een bepaalde functie wil doen Of waarom je voor een bepaald bedrijf wilt werken. Ga echt tot die essentie van waarom is dat bedrijf nu juist iets, waarvoor ik wil gaan werken? Ik zei juist, het is oké, als er heel veel. Zorg wel, dat je bredeneert van bedrijf veranderd en zorg, dat je een duidelijke reden hebt, dat je voor dat bedrijf wilt gaan werken. Sluit ik me aan bij de missie en visie van dat bedrijf? zijn er binnen die organisaties mensen met rollen of functies, waar ik mezelf ook zou, graag inzien of naar toe wil laten werken, vind ik de cultuur, die bij dat bedrijf speelt. Zet dat dan bij mijn normen en waarden, zie ik mezelf daar binnen vijf jaar nog werken. En ik denk zo van die vraagstukken, die helpen jou, om in ieder geval een keuze te maken, waar je achteraf geen spijt van hebt en waar je hoe dan ook iets gaat uithalen uit die keuze. Dus, ik denk, die drie zaken zou ik tegen mezelf zeggen, moest ik een aantal jaar terug mezelf in gesprek kunnen hebben.

Lorenz Streffer:

Ja, vind ik een heel mooie. Ik denk zeker laatst, wat je daar aanhaalde, dat je voor jezelf een goede keuze maakt. Ja, daarvoor staan we ook bij de podcast. Wij gaan nooit tegen iemand zeggen, welk bedrijf perfect is voor hun Exact, maar we gaan vooral alles aangeven, om een goede keuze te maken. Ik vind het een heel mooie noot. Om op af te sluiten, dan wil ik u eerst wel heel erg bedanken, om hier tijd en moeite voor te nemen. Het is ook tijdens uw weekend, dat u hier de tijd voor neemt. Dus ja, heel erg bedankt daarvoor, en ook heel erg bedankt voor uw insteek of uw zicht op die werking bij McKinsey, wat jullie doen, wie jullie zijn. Ik denk, dat dat heel veel vragen voor veel mensen heeft opgelost Super ik hoop, het Dan hopen we, dat we ook mensen hebben kunnen helpen.

Tycho de Saeytyd:

Dat hoop ik ook, en dankjewel voor de uitnodiging.

Lorenz Streffer:

Dat is graag gedaan, heel graag gedaan Is er nog iets, dat jij wilt zeggen, of te sluiten?

Tycho de Saeytyd:

Ik denk, Nee, ik denk niet per se. Ik denk gewoon, als student op zoek gaan naar jouw loopbaan, het opdracht. Het is altijd een moeilijke opdracht. Ikzelf heb ook lang getwijfeld over wat zou ik juist moeten doen, en ook vooral, wat wil ik niet doen. Ik denk, in the end komt het eigenlijk gewoon neer. van zoals ik juist ook zei durf die fout te maken, durf die sprongwagen, ga dingen proberen, want uiteindelijk door dingen te doen, dat is nu nog altijd de beste. completely fine. om dan effectief te zeggen ik maak de stap, om nergens anders naartoe te gaan, waardoor dat predeneert.

Lorenz Streffer:

Eind goed al goed Exact. Voilà, oké, Bij deze supertycho.

Tycho de Saeytyd:

Dank je wel.

Lorenz Streffer:

Tot de volgende Super.